Potrivit CNN, brevetul nu a fost încă aprobat, iar Ford spune că este doar la faza de idee și că nu vrea neapărat să o implementeze, ci este posibil să-și protejeze astfel inovația.
Mașina ar începe întâi să îi facă neplăceri proprietarului
Înainte de a ajunge în punctul în care mașina ar pleca pur și simplu de la proprietarii rău platnici, ar fi notificați pe toate căile: cu mesaje pe telefoane și pe sistemele din interiorul mașinii.
Potrivit cererii de brevet a Ford, dacă proprietarul ignoră mesajele, autovehiculul, ar „iniția executarea unei proceduri de repunere în posesie în mai multe etape”.
Pasul unu presupune o serie de neplăceri pentru utilizatorul mașinii, pentru a-l irita. Funcții precum aerul condiționat, controlul de croazieră sau radioul ar putea să nu mai funcționeze.
Sistemul stereo ar putea fi programat să „emită un sunet neîncetat și neplăcut de fiecare dată când proprietarul este prezent în vehicul”.
Dacă nici utilizatorul nu e convins să-și plătească restanțele, autoturismul nu-i va mai permite decât deplasarea la serviciu, acolo unde proprietarul trebuie să ajungă pentru a câștiga bani cu care să își plătească rata.
În cazul unei urgențe medicale, mașina ar putea fi activată să conducă singură la cea mai apropiată unitate de urgență sau chiar să se coordoneze cu personalul medical de urgență pentru a se întâlni într-o locație.
Ultimul pas este acela în care mașina chiar și-ar părăsi proprietarul.
Un expert în securitate citat de newscientist.com a avertizat însă că un astfel de sistem ar putea fi utilizat și pentru a fura mașina de la distanță. Evident, ar deveni problema noului proprietar.