Termenul de ultraprocesat se referă la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industrială, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate și a le îmbunătăți gustul sau textura și a le face mai convenabile pentru consum. Termenul vine din clasificarea internațională a alimentelor pe baza gradului de procesare, care poartă numele de clasificarea NOVA, fiind realizată de către cercetătorii Universității Sao Paulo din Brazilia.
Copiii hrăniți cu o dietă plină cu alimente ultraprocesate (UPF) ar putea rămâne cu dinți Buck, au sugerat cercetările. Dinții Buck, cunoscuți și sub numele de malocluzie sau supra mușcătură, se referă la o afecțiune dentară în care dinții de sus, din față, depășesc semnificativ dinții de jos atunci când gura este închisă. Această nealiniere poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv predispoziția genetică, creșterea anormală a maxilarului, suptul degetului sau utilizarea prelungită a unei suzete.
Alimentele încărcate cu aditivi, cum ar fi chipsurile și dulciurile, au fost criticate de zeci de ani pentru presupusele lor riscuri, cu zeci de studii care le-au corelat cu diabetul de tip 2 , bolile de inimă și cancerul.
Experții chiar au cerut ca UPF-urile, de obicei orice aliment care conține mai multe ingrediente artificiale decât cele naturale, să fie eliminate din diete. Medicii susțin acum și că acestea ar afecta dezvoltarea maxilarului, relatează Daily Mail.
„Masticația joacă un rol crucial în dezvoltarea corectă a maxilarelor, deoarece stimulează creșterea oaselor, întărește mușchii feței și promovează o aliniere dentară corectă. Mestecarea alimentelor solide și fibroase, cum ar fi fructele, legumele sau proteinele naturale, antrenează maxilarele, ajutând la prevenirea problemelor precum malocluzia (alinierea greșită a dinților) și deficiențe în dimensiunea și forma arcadelor dentare”, a declarat dr. Laura Marques Martinez, expert în stomatologie pediatrică la Universitatea Catolică din Valencia și coautor al studiului.
Citește continuarea aici.