Physalis este un fruct cu aspect special care provine tocmai din America de Sud şi creşte în tufe de până la 1,5 m înălţime. Aceste fructe micuţe conţin vitaminele C şi B12, calciu, potasiu, zaharuri şi betacaroten şi au un gust de fructe de padure. Ele sunt denumite şi „cireşele de pământ“. La noi, li se mai spune şi Cătină incaşilor. Atenţie doar să nu le confundaţi cu rudele Physalis-ului peruviana care cresc în pădurile noastre sau la margine de drumuri, dar care sunt toxice! Apelaţi deci, la produsele din comerţ în acest caz pentru a evita problemele de sănătate!
Physalis peruviana este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. El este numit şi lampionul chinezesc pentru că are o mantie ca de hârtie creponată. Se poate mânca simplu sau în combinaţie cu alte fucte. Din physalis se mai fac şi dulceţuri sau marmelade. În medicina naturistă, fructele de physalis se recomandă în cazurile de inflamaţii renale. După ce au fost folosite le ceai, cojile pot ajuta la vindecarea rănilor. Fructele de physalis sunt şi laxativ şi un bun antireumatismal dacă alegeţi să faceţi un ceai din ele. Iar dacă v-ţi săturat de plantele clasice de grădină, puteţi avea în vedere ca, la primăvara, să plantaţi câteva seminţe, dar la cel mult zece centrimetri adâncime.
Tufele de physalis au un aspect exotic şi atrag privirile ca magentul! Ele au nevoie de un sol bogat, cu drenaj bun, de soare şi de temperaturi de peste 20 de grade pentru o dezvoltare armonioasă. Physalis-ul poate fi plantat şi în ghivece sau jardiniere pentru balcoane sau terase. Această floare vă poate oferi un spectacol de forme şi culori! Până la primăvară, vă puteţi bucura însă, de gustul deosebit al acestui fruct, ca un cadou de sărbători! Cu un physalis aşezat pe o prajitură drept decor vă veţi oferi dumneavoastră şi celor dragi un moment special de sărbători!