Ayahuasca este un drog halucinogen. Descoperirea a fost făcută de oamenii de știință de la University of California, Berkeley, iar echipa a fost condusă de arheologul Melanie Miller.
A descoperit un săculeț alcătuit din trei boturi de vulpe cusute împreună. O analiză chimică asupra acestuia a arătat urme a cel puțin cinci substanțe psihoactive pe bază de plante.
Printre altele, au găsit și dimetiltriptamină și harmină, componente cheie în ayahuasca, o băutură halucinogenă originară din jungla amazoniană.
„Astea sunt primele dovezi că sud-americanilor combinau probabil diferite plante medicinale pentru a produce o substanță puternică precum ayahuasca", a explicat Miller, cercetătoare la UC Berkeley's Archaeological Research Facility. Ea folosește diferite tehnologii și metode chimice pentru a studia felul în care trăiau oamenii în vremuri antice.
Ce au mai descoperit specialiștii, pe lângă ayahuasca?
Pe lângă cele două substanțe, cercetătorii au mai găsit și urme de bufotenină, cocaină și benzoilecgonina. Combinarea acestor substanțe duce la halucinații foarte puternice, care alterează complet mintea umană.
Descoperirile nu fac decât să ajute la dovedirea faptului că utilizarea plantelor halucinogene este un obicei extrem de vechi. „Descoperirile noastre sprijină ideea că oamenii au folosit aceste plante puternice pentru cel puțin 1.000 de ani, combinându-le pentru a merge într-o călătorie psihedelică, și că folosirea de ayahuasca ar putea avea rădăcinile în antichitate", a zis Miller.
Melanie Miller, conducătorul echipei de cercetători, a oferit și alte detalii. Aceasta susține că plantele pe care le-a descoperit în săculeț ar fi putut fi otrăvitoare, dacă ar fi fost consumate în cantități greșite. De asemenea, aceasta susține că oricine ar fi fost proprietarul respectivei traiste pline de substanțe halucinogene ar fi trebuit să se priceapă foarte bine la folosirea și procurarea acestor plante.