Moartea creatorului francez care a dominat lumea modei în anii 1980 a fost una naturală, conform anunţului făcut de agentul său, Jean-Baptiste Rougeot.
"Cu imensă tristeţe vă informăm despre decesul domnului Manfred Thierry Mugler, survenit duminică, 23 ianuarie 2022", potrivit unui comunicat publicat pe contul de Facebook oficial al designerului.
Potrivit lui Jean-Baptiste Rougeot, moartea lui Thierry Mugler s-a produs pe neaşteptate. Creatorul francez lucra la mai multe proiecte şi urma să anunţe noi colaborări la începutul săptămânii, a spus el.
Născut la Strasbourg în decembrie 1948, Manfred Thierry Mugler a sosit la Paris la vârsta de 20 de ani. În 1973 şi-a creat propria marcă,Café de Paris, iar un an mai târziu a fondat compania Thierry Mugler.
Creaţiile sale structurate şi sofisticate s-au impus rapid. Ele au impus o eleganţă sofisticată, o modă ce exacerba formele femeilor: umeri accentuaţi din căptuşeală, decolteuri adânci, talie îngustă şi şolduri pline. Obiect al fantasmelor, femeia Mugler era un ultraj la adresa pudorii, o sirenă galactică, un robot cibernetic, un animal fantastic... un înger al iadului în bustieră Harley-Davidson sau o Marilyn într-o rochie furou din ghipură de cauciuc roz. Taioarele sale poartă, la rândul lor, marca sa inconfundabilă.
Cu o înclinaţie naturală spre regie, Thierry Mugler a organizat prezentări publice spectaculoase ale creaţiilor sale, scrie agerpres.ro. "Întotdeauna am crezut că moda nu este suficientă de una singură şi că trebuie să fie prezentată într-un mediu muzical şi teatral", spunea adesea Thierry Mugler, fost dansator."Dansul m-a învăţat multe despre postură, organizarea hainelor, importanţa umerilor, postura capului, jocul şi ritmul picioarelor", declara creatorul francez.
"Podiumurile de astăzi sunt o continuare a ceea ce a inventat Mugler. Colecţiile erau pretexte pentru prezentări de modă", îşi amintea Didier Grumbach, fost preşedinte director general al companiei Thierry Mugler.
Mugler avea spectacolul în sânge: pentru a zecea aniversare a casei sale, în 1984, a organizat prima prezentare publică de modă din Europa, la Zenith, în faţa a 6.000 de oameni, ca un concert rock. Biletele au fost vândute cu 178 de franci (27 de euro). Defilarea, sub semnul liturgicului, divinului şi misticismului, s-a desfăşurat pe un podium de 35 de metri. A controlat, ca de obicei, totul, de la recuzită la coloana sonoră."Măsura mea este excesul", spunea Mugler.
S-a lansat, de asemenea, şi în lumea parfumerie, celebrul său parfum "Angel" bucurându-se de un mare succes. Lansat în 1992, în colaborare cu Clarins,"Angel" a concurat pentru primul loc în vânzări miticul No5 al Casei Chanel.
În 2013 a creat spectacole muzicale la Paris şi Berlin. Cu "Mugler Follies" a intenţionat să zguduie arta spectacolelor de revistă folosind transformişti şi creaturi ambigue într-un uluitor "omagiu adus tuturor frumuseţilor".
După ce a părăsit lumea modei, Thierry Mugler a împins arta metamorfozei până în punctul în care a devenit de nerecunoscut, atât la corp cât şi la faţă, recurgând la un culturism intensiv şi la operaţii estetice. În plus, a început să practice meditaţia şi yoga.
"Cea dintâi urgenţă a fost să îmi revendic corpul, epuizat de anii mei de dans şi de croitorie, ca o renaştere, un mod de a şterge trecutul", explica el, asumând o "nouă casă pentru trup" şi cerând să fie numit Manfred T. Mugler.
În septembrie i-a fost dedicată o expoziţie la Muzeul de Arte Decorative din Paris cu titlul "Thierry Mugler, Couturissime", un proiect al Muzeului de Arte Frumoase din Montreal.