Cel mai important în situații de confruntare cu un câine este PĂSTAREA calmului. Dacă reușiți acest lucru, sunt șanse foarte mari ca totul să se încheie fără confruntare, cu excepția situațiilor în care fie este vorba de un câine special antrenat, fie acesta are un stres deosebit.
În rest, majoritatea câinilor sunt descumpăniți de comportamentul încrezător și autoritar al oamenilor.
Ca trucuri suplimentare în această situație, nu priviți câinele direct în ochi, pentru că poate interpreta acest gest drept provocare și încercați să folosiți orice obiect aveți în mână drept armă: o geantă sau un rucsac se pot dovedi un scut eficient, o umbrelă ar putea ține locul unui baston.
Indiferent ce obiect folosiți, este recomandat să o faceți defensiv, nu ofensiv, mai ales dacă nu aveți cea mai bună condiție fizică. În caz contrar, riscați să ratați loviturile și să întărâtați mai rău animalul sau animalele.
Dacă intimidare nu funcționează, trebuie să vă gândiți la retragere. Atenție însă, nu prin fugă și nu cu spatele, este ca și cum invitați animalul să vă atace. Un stâlp, un gard, chiar și alte obiecte care v-ar asigura spatele ar reduce la jumătate posibilitățile de atac. Dacă vă puteți urca undeva, la înălțime, cu atât mai bine.
CE FACEM DACĂ LUPTA NU POATE FI EVITATĂ
Este scenariul cel mai negru, evident, dar tocmai de aceea trebuie să fim cel mai bine pregătiți Cel mai important este să ne protejăm fața, gâtul și pieptul. Ce mai poți face tot pentru a te proteja este să ții pumnii strânși pentru a-ți apăra degetele. Zona coapselor este și ea extrem de vulnerabilă, în timp ce zonele "mai sigure" sunt antebrațele și gambele.
DISPOZITIVE CU CARE NE PUTEM APĂRĂ
Dacă riscul de a intra în conflict cu câini este unul constant și nu poate fi evitat întotdeauna, este evident că trebuie să apelăm la mijloace de apărare profesioniste. Specialiștii ne recomandă spray-urile repelente de diverse tipuri, bastoanele cu șocuri electrice și fluierele.