Cicăleala constantă şi disputele maritale reprezintă factori importanţi care declanşează stresul cronic, iar acesta nu poate fi compensat de aspectele pozitive ale căsătoriei, potrivit acestui studiu, informează dailymail.co.uk.
Totodată, din cauza acestor factori, persoanele căsătorite reacţionează mult mai puţin la experienţele pozitive din vieţile lor.
O serie de studii anterioare au arătat că oamenii căsătoriţi sunt, în general, mai fericiţi şi mai sănătoşi decât persoanele celibatare.
Însă un studiu realizat vreme de 11 ani de cercetătorii de la Universitatea Wisconsin-Madison a reuşit să pună sub semnul întrebării numeroasele cercetări din deceniile precedente care au asociat singurătatea cu stresul social de lungă durată.
Cercetătorii americani au intervievat mai multe persoane adulte căsătorite pentru a depista înclinaţia acestora către depresie, invitându-le să completeze un chestionar şi să îşi caracterizeze propriul nivel al stresului cu ajutorul unor note de la 1 la 6.
După nouă ani, chestionarul şi analiza depresiei au fost reluate.
În al 11-lea an de la debutul studiului, voluntarii au luat parte la un "test de reacţie emoţională", care măsura viteza cu care aceştia îşi reveneau după o experienţă negativă.
Testul, folosit adeseori pentru a cuantifica gradul de depresie, monitorizează muşchiul "corrugator supercilii", care îi face pe oameni să se încrunte.
Participanţilor le-au fost arătate un număr de 90 de fotografii care prezentau experienţe negative, neutre şi pozitive.