Analiștii de la Anholt-GkK City Brands Index au realizat peste 5.100 de interviuri în întreaga lume. Locuitori din 50 de orașe din China, India, Coreea de Sud, Australia, Statele Unite, Brazilia, Rusia, Franța, Germania și Marea Britanie au răspuns la un chestionar pentru alegerea celui mai admirat oraș din 50 de metropole, în funcție de șase criterii: notorietatea internațională, locul (transporturi, localizare), cultură, condiții (locuire și dotări publice), locuitori (convivialitate, siguranță și diversitate culturală), potențial educațional și economic.
Rezultatul, publicat la 20 ianuarie 2016, a fost că Orașul Luminilor s-a clasat pe primul loc, detronând Londra. În precedentul clasament realizat în 2013, Parisul ocupa poziția a treia.
Studiul — ale cărui rezultate sunt publicate din doi în doi ani — a fost efectuat în luna septembrie 2015, la puțin timp înainte de atentatele din 13 noiembrie, dar la câteva luni după cele din ianuarie, scrie Agerpres.
Oraș admirat nu înseamnă însă neapărat și vizitat. "Atentatele nu schimbă semnificativ sau durabil percepția asupra orașului", afirmă Simon Anholt, realizatorul clasamentului, chiar dacă turiștii străini nu s-au gândit în ultima vreme să viziteze repede Parisul fiindcă sintagmele "stare de urgență" și "conflict" sunt încă prezente în mintea lor. "Atentatele nu schimbă motivele pentru care turiștii admiră frumusețea, viața culturală și atracțiile orașului", încheie Anholt.
Clasamentul celor mai admirate 10 orașe din lume, realizat de Anholt-GfK City Brands Index, cuprinde în ordine orașele Paris, Londra, New York, Sydney, Los Angeles, Roma, Berlin, Amsterdam, Melbourne și Washington DC.