Studiul, publicat marți în revista Nature Communications, a folosit și date dintr-o cercetare asupra gemenilor, realizată de Robert Plomin de la King's College din Londra, pentru a analiza influența genetică asupra citirii și performanțelor la matematică la copiii de 12 ani din aproape 2.800 de familii britanice, relevă un comunicat de presă postat pe site-ul UCL.
Gemenii și copiii fără legătură genetică între ei au fost testați în privința fluenței și înțelegeri lecturii și au răspuns la întrebări matematice din programa școlară națională din Marea Britanie. Asocierea rezultatelor acestor teste cu analiza ADN a arătat o suprapunere substanțială a variațiilor genetice care influențează învățarea matematicii și lectura.
"Am abordat această problemă în două moduri — prin compararea similitudinilor a mii de gemeni și prin măsurarea a milioane de mici diferențe din ADN-ul lor. Ambele analize au arătat că diferențele genetice similare influențează capacitățile de a citi și învăța matematica. Cu toate acestea, este clar și cât de importantă este experiența noastră de viață pentru a deveni mai buni într-un moment sau altul. Această interacțiune complexă între ceea ce ne este dat și ceea ce asimilăm ne face să fim ceea ce suntem", a declarat Oliver Davis , de la University College London.
La rândul său, profesorul Robert Plomin, de la King's College London, a explicat că studiul nu indică gene specifice legate de alfabetizare și de aritmetică, ci mai degrabă sugerează că influența genetică asupra unor trăsături complexe, precum abilitățile sau dificultățile de învățare, este dată de o multitudine de gene cu efecte foarte mici.
Tulburările de învățare, cum ar fi dislexia (pentru citit) și discalculia (pentru matematică) afectează peste 10% din populația țărilor anglofone, notează AFP, într-o știre despre acest studiu.
'Chiar dacă există o puternică influență genetică, nu înseamnă că nu se poate face nimic atunci când un copil are dificultăți la învățat. Trebuie doar mai mult efort din partea părinților, a școlii și a profesorilor', a mai spus Oliver Davis.