De la moștenirea genetică la hormoni, există mai multe motive pentru care s-ar putea să observi apariția firelor de păr în bărbie. Cele mai multe femei consideră prezența firelor de păr pe bărbie sau pe linia maxilarului ca fiind deosebit de supărătoare.
Ce cauzează apariția firelor de păr în bărbie
În ciuda faptului că este un rezultat normal al numeroaselor schimbări hormonale, multe culturi asociază părul facial cu masculinitatea. Ceea ce unii consideră o simplă mustață poate fi devastatoare pentru conceptele altora.
Un studiu din 2006 a constata că femeile care trăiesc cu păr facial nedorit au un nivel ridicat de anxietate și depresie.
Părul facial la femei nu este o caracteristică uniformă. Unele femei au o pilozitate crescută în mod natural. Acest lucru înseamnă că creșterea „normală” a părului poate fi naturală la unele femei, în timp ce la altele ar putea indica o problemă de sănătate.
Medicii endocrinologi spun că firele de păr fine pe care le avem în mod obișnuit pe față sunt complet normale și diferă de la o persoană la alta. Părul mai gros, mai lung, mai întunecat și cu o rădăcină puternică poate fi determinat și de anumite probleme de sănătate.
Modificările hormonale pot transforma puful în acest tip de păr. Atunci când trecem prin pubertate producem mai mulți hormoni.
Corpul începe să producă mai mulți androgeni, cunoscuți sub numele de homri sexuali sau hormoni masculini. Indiferent de sexul biologic al unei persoane, vom experimenta transformarea pufului în fire de păr groase la un moment dat în viață.
Puful se transformă în păr terminal în zonele dependente de androgeni ale corpului, axile și în zona genitală. Pe măsură ce nivelul de androgeni crește, crește și cantitatea de păr de pe față și corp. Când nivelul hromnal fluctuează, cantitate și tipul de păr de pe corp se poate schimba.
La femei, aceste fluctuații hormonale apar pe tot parcursul vieții, inclusiv în perioada pubertății și a menopauzei.
De ce apar firele de păr pe măsură ce înaintezi în vârstă
Pentru femei, creșterea părului pe bărbie și maxilar poate fi o parte a îmbătrânirii. Schimbările hormonale care vin cu menopauza îți pot afecta tot corpul.
Citește continuarea aici