Comisia Europeană a plătit luni încă 1,5 miliarde de euro în cadrul pachetului de asistență macrofinanciară pentru Ucraina, până la un maxim de 18 miliarde de euro. Ucraina a primit în acest an 15 miliarde de euro în cadrul asistenței macrofinanciare.
Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a precizat că „sprijinul UE pentru Ucraina este de neclintit. Am plătit încă 1,5 miliarde de euro în asistență financiară Ucrainei. Odată cu noua plată, sprijinul nostru global pentru Ucraina se ridică la aproape 83 de miliarde de euro. Și, în plus, Comisia Europeană a propus până la 50 de miliarde de euro pentru următorii ani, până în 2027”.
Ucraina se așteaptă să primească 18 miliarde de euro ca ajutor financiar din partea UE în 2024 în cadrul noului program, a anunțat premierul Denys Shmygal. Acesta a precizat că se lucrează împreună cu Comisia Europeană la programul „Ucraine Facility”, în cadrul căruia Ucraina se așteaptă să primească 50 de miliarde de euro ajutoare financiare pe parcursul a patru ani.
Ukraine expects to receive €18 billion in financial aid from the EU in 2024 under a new program, Prime Minister Denys Shmyhal has said.
— NEXTA (@nexta_tv) October 24, 2023
Shmygal recalled that Kyiv working together with the European Commission on the "Ukraine Facility" program, under which Ukraine plans to… pic.twitter.com/JaLDvG9ZbW
Noua tranșă din pachetul de asistență macrofinanciară pentru Ucraina plătită luni, 23 octombrie, de Comisia Euroepană va ajuta țara aflată în război cu Rusia să continue să plătească salariile și pensiile și să asigure menținerea serviciilor publice esențiale, cum ar fi spitalele, școlile și locuințele pentru persoanele relocate. De asemenea, va permite Ucrainei să mențină stabilitatea macroeconomică și să restabilească infrastructura critică distrusă de războiul de agresiune al Rusiei, inclusiv infrastructura energetică, sistemele de alimentare cu apă, rețelele de transport, drumurile și podurile.
Plata vine în urma constatării Comisiei din 18 octombrie, conform căreia Ucraina a continuat să înregistreze progrese satisfăcătoare în ceea ce privește punerea în aplicare a condițiilor convenite și a respectat cerințele de raportare menite să asigure utilizarea transparentă și eficientă a fondurilor.
Potrivit Bruxelles, Ucraina a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește consolidarea stabilității financiare prin eliminarea treptată a impozitării temporare de urgență, precum și în ceea ce privește consolidarea statului de drept, de exemplu prin restabilirea funcționării Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior de Calificare a Judecătorilor. De asemenea, Ucraina a făcut progrese semnificative în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului său energetic prin restructurarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale și prin promovarea unui climat de afaceri mai bun, potrivit Comisiei Europene.
În total, de la începutul războiului, sprijinul UE pentru Ucraina și poporul ucrainean s-a ridicat la aproape 83 miliarde de euro. Aceasta include sprijinul financiar, umanitar, bugetar de urgență și militar acordat Ucrainei de către UE, statele membre și instituțiile financiare europene, precum și resursele puse la dispoziție pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor ucrainenilor care fug din calea războiului.
La 20 iunie 2023, Comisia Europeană a propus înființarea unui mecanism specific care să ofere Ucrainei un sprijin coerent, previzibil și flexibil pentru perioada 2024-2027, în valoare totală de până la 50 miliarde de euro.