Ministrul sud-coreean pentru unificare, Hong Yong-pyo, a calificat decizia Phenianului drept "extrem de regretabila", adaugand ca Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC, Coreea de Nord) trebuie sa isi asume intreaga responsabilitate, relateaza Yonhap si AFP. In total, la Kaesong operau 124 de companii sud-coreene, unde lucrau circa 54.000 de nord-coreeni.
Coreea de Nord le-a ordonat joi tuturor sud-coreenilor sa paraseasca imediat complexul industrial intercoreean Kaesong si a anuntat confiscarea tuturor echipamentelor sud-coreene. Toti cetatenii sud-coreeni care se gaseau in complexul de la Kaesong, situat la 10 kilometri de frontiera intercoreeana, au fost expulzati. Potrivit agentiei de presa sud-coreene Yonhap, Coreea de Sud a luat vineri o serie de masuri pentru a limita pierderile suferite de firmele sud-coreene in urma inchiderii complexului Kaesong. Astfel, executivul sud-coreean le va furniza ajutor de urgenta in bani lichizi "rapid si suficient" si va extinde perioada de maturitate a creditelor luate de firmele care se confrunta cu o criza de lichiditati.
De asemenea, guvernul sud-coreean va amana plata taxelor si a facturilor la utilitatile publice, precum energia electrica. Deschisa in 2004 ca simbol al "reconcilierii" intre cele doua Corei, zona industriala Kaesong, finantata de Coreea de Sud, este o sursa cruciala de valuta pentru Phenian. Guvernul si intreprinderile sud-coreene au investit aici, in peste 10 ani, peste 1.000 miliarde de woni (742 milioane de euro), unele dintre aceste sume fiind utilizate de Phenian pentru a-si finanta programele nuclear si balistic, scrie ziare.com.
Coreea de Nord a lansat duminica o racheta care transporta un satelit de observatie, potrivit televiziunii oficiale nord-coreene. Prezentata de Phenian drept "misiune spatiala", aceasta lansare a fost condamnata ca fiind un "test balistic deghizat", care ar avea drept scop punerea in functiune a unor arme capabile sa loveasca teritoriul american.