Decizia lui Donald Tusk vine după apel lansat de premierul italian, Matteo Renzi, de organizare a unei reuniuni de urgență a liderilor statelor Uniunii Europene, după ce un naufragiu înregistrat, în weekend, s-a soldat cu moartea a 900 de persoane, dacă informațiile vehiculate vor fi confirmate.
În fiecare zi, între 500 și 1.000 de persoane sunt salvate de paza de coastă italiană și de navele comerciale.
Un nou naufragiu în Mediterană. 300 de persoane sunt date dispărute
Un vas cu 300 de persoane s-a scufundat în cursul zilei de luni. Zilele trecute a avut loc o altă tragedie de proporţii, un vas cu 900 de persoane la bord a naufragiat.
Tragedia din Marea Mediterană nu are termen de comparaţie. Bilanţul este aproape de trei ori mai mare decât cel al naufragiului din 2013, când au murit înecaţi peste 300 de oameni în condiţii similare. Acestor catastrofe li se adaugă, săptămânal, zeci de victime pe ruta dintre Libia şi Italia. Premierul Matteo Renzi a solicitat un consiliu european de urgenţă şi a atras atenţia că Europa se confruntă cu o formă de sclavie a secolului 21.
Premierul italian a insistat asupra unei acţiuni comune pentru combaterea acestui fenomen, avem datoria politică şi morală de a găsi o soluţie, a declarat Renzi într-o conferinţă de presă la Roma. Omologul său din Malta, ţară implicată în operaţiunile de căutare a victimelor din Marea Mediterană, consideră că problema trebuie rezolvată direct în Libia.
Instabilitatea politică şi economică oferă contextul perfect pentru traficanţii pe persoane să-şi coordoneze filierele de transport către state din Uniunea Europeană. Deocamdată Italia a fost nevoită să gestioneze singură acest fenomen în ciuda apelurile repetate transmise Bruxellesului. Conform statisticilor Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi aproape 220 de mii de imigranţi au traversat Mediterana în 2014, iar 3.500 au murit în timpul călătoriei.