Simone Veil, supravieţuitoare a lagărului nazist de la Auschwitz unde a fost deportată pe când avea 16 ani, întruchipează pentru francezi memoria Holocaustului.
Ataşată valorilor morale şi republicane, ea a fost prima femeie devenită ministru în Franţa, precum şi preşedinte al primului Parlament European ales prin sufragiu universal.
Membră a Consiliului Constituţional în perioada 1998-2007, ea a devenit extrem de cunoscută după ce a votat în 1974 legea care-i poartă numele privind întreruperea voluntară a sarcinii. Ea a fost ministru al sănătăţii sub preşedinţia lui Valery Giscard d'Estaing.
Cunoscută pentru caracterul său puternic şi una dintre personalităţile preferate ale francezilor, Simone Veil a avut probleme de sănătate în ultimii ani. Vara trecută, ea a fost spitalizată pentru scurt timp pentru probleme respiratorii.
"Sincere condoleanţe familiei lui Simone Veil. Fie ca exemplul său să-i inspire pe compatrioţii noştri să găsească ce este mai bun în Franţa", a scris preşedintele francez Emmanuel Macron pe Twitter.
Fostul preşedinte François Hollande a salutat o femeie care a "întruchipat demnitatea, curajul şi dreptatea", într-o declaraţie pentru AFP.
"Franţa a pierdut o femeie de excepţie, un martor şi un militant al memoriei Shoah-ului", a declarat la rândul său preşedintele Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (CRIF), Francis Kalifat.