O schemă ingenioasă, dar ilegală
Investigațiile arată că soția a beneficiat de o prevedere legală care îi permitea să primească o pensie de văduvă, cu condiția să nu fie căsătorită. Femeia fusese îndreptățită la această pensie încă din 1981, după decesul primului soț.
Pentru a continua să primească aceste sume, cei doi soți au orchestrat divorțuri fictive la fiecare trei ani. După fiecare divorț, femeia încasa de 2,5 ori pensia anuală de văduvă, iar ulterior cei doi se recăsătoreau rapid.
Cum a fost descoperită frauda
Schema a fost demascată în mai 2022, atunci Casa de Pensii din Austria a refuzat să mai acorde pensia de văduvă după cel de-al 12-lea divorț al cuplului. Ancheta desfășurată de Departamentul de Investigații Criminale din Graz a dezvăluit că cei doi soți nu s-au separat niciodată în realitate. În perioadele în care figurau ca divorțați, locuiau împreună și își desfășurau viața ca un cuplu obișnuit.
Vecinii, intervievați de anchetatori, au descris cuplul ca fiind „model”, neavând nici cea mai mică idee despre seria de divorțuri pe care aceștia le orchestrau.
Cazul a dus la inițierea unor modificări legislative pentru a închide această breșă legală. De asemenea, o decizie a Curții Supreme din 12 martie 2024 a declarat că „căsătoria repetată și divorțul ulterior de același soț reprezintă un abuz de drept dacă mariajul nu a fost niciodată rupt, iar divorțurile au fost efectuate doar pentru a obține pensii de văduvă”.
Autoritățile austriece nu au recunoscut cel de-al 12-lea divorț al cuplului, iar cei doi soți urmează să fie judecați împreună pentru acuzații de fraudă. Procurorii susțin că întreaga sumă de 326.000 de euro, obținută în decursul a peste patru decenii, a fost rezultatul acestei scheme elaborate.
Cei doi soți riscă acum pedepse severe, iar acest caz rămâne un exemplu elocvent despre modul în care legislația poate fi exploatată.