Site-urile şi forumurile chinezeşti au explodat din prima clipă, anunţând victoria PRIMEI DOAMNE din China, titrează Business Insider.
"Prima noastră Doamnă este atât de elegantă şi graţioasă, o lasă mult în umbră pe Michelle Obama", au spus chinezii la unison. "De data asta, am învins!", s-au bucurat chinezii. Americanii nu au părut la fel de convinşi, bineînţeles.
Michelle Obama şi-a văzut de parcursul în China şi a prezentat avantajele libertăţii de exprimare într-un discurs rostit la Universitatea din Beijing, pe fondul problemelor pe care China le are la acest capitol, încurajând tinerii să studieze în străinătate pentru facilitarea "diplomaţiei cetăţeneşti".
"Este foarte important ca informaţiile şi ideile să circule liber prin Internet şi în presă", a declarat Michelle Obama, conform New York Daily News, în discursul rostit la Centrul Stanford al Universităţii din Beijing, criticând indirect cenzura practicată de regimul comunist de la Beijing.
"Doar prin respectarea libertăţii de exprimare descoperim adevărul, în acest fel aflăm ce se întâmplă cu adevărat în comunităţile noastre, în ţările noastre şi în lume", a subliniat Michelle Obama, aflată într-un turneu al bunăvoinţei în China.
"Noile tehnologii pot facilita deschiderea întregii lumi, expunerea unor idei şi inovaţii pe care nu ni le-am fi putut imagina", a insistat soţia preşedintelui american Barack Obama.
Administraţia comunistă de la Beijing este acuzată de practicarea cenzurii atât în presa tradiţională, cât şi în presa online. În plus, site-ul Google, reţeaua de socializare Facebook şi platforma de microblogging Twitter sunt blocate în China.
În altă ordine de idei, Michelle Obama a încurajat tinerii să studieze în străinătate, explicând că în acest mod este stimulată "diplomaţia cetăţenească", o parte fundamentală a politicii externe a Statelor Unite. "Mă aflu astăzi aici pentru că ştiu că viitorul nostru depinde de conexiunile de genul celor între tineri ca voi, în întreaga lume", a spus Michelle Obama, citată de CNN.
"Credem că relaţiile între naţiuni nu sunt doar relaţii între guverne şi lideri politici, sunt şi relaţii între oameni, în special între tineri. Implicarea în cultura altui stat înseamnă mai mult decât îmbunătăţirea perspectivelor de angajare ale unui student. Este vorba de conturarea viitorului ţărilor noastre şi al lumii în care trăim. Pentru că, atunci când se pune problema definirii problemelor actuale - fie că este vorba de schimbările climatice, de oportunităţile economice sau de proliferarea nucleară -, acestea sunt probleme comune. Şi nicio ţară nu le poate aborda singură. Singurul drum înainte este împreună", a pledat Michelle Obama.