UPDATE 20:30 - Rusia a început o revizuire a doctrinei sale nucleare, anunţă MAE rus
Rusia a anunţat marţi iniţierea unei revizuiri a doctrinei sale nucleare, având în vedere deteriorarea situaţiei internaţionale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacţiei Occidentului faţă de conflictul din Ucraina, transmit agenţiile EFE şi TASS.
"Situaţia internaţională arată o tendinţă către o deteriorare sporită. Factorul de descurajare nucleară are un rol crucial în sistemul nostru de securitate, acesta este indiscutabil şi recunoscut de toţi", a declarat vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, citat de Interfax.
Acesta a subliniat că experienţa acumulată în campania militară din Ucraina şi analiza modelului de comportament al Occidentului "arată că este necesară clarificarea anumitor parametri care se aplică situaţiilor descrise atât în doctrina militară ca atare, cât şi în fundamentarea politicii publice la capitolul descurajării nucleare".
UPDATE 18:40 - Kievul acuză forţele ruse că au "decapitat" un militar ucrainean
Procurorul general al Ucrainei a acuzat marţi forţele ruse că au "decapitat" un militar ucrainean în regiunea Doneţk, în apropierea frontului de est, denunţând o crimă de război, relatează AFP.
"Am primit informaţii potrivit cărora şefii unităţilor forţelor de ocupaţie ruse din zona Volnovaha, din regiunea Doneţk, au ordonat să nu se ia prizonieri din rândul militarilor ucraineni", a declarat biroul procurorului general ucrainean într-un comunicat pe Telegram.
Potrivit acestuia, capul unui militar ucrainean a fost văzut pe un vehicul militar în timpul unei operaţiuni de recunoaştere aeriană.
O fotografie care însoţeşte comunicatul arată un vehicul blindat în culori de camuflaj având pe capotă, unde imaginea devine neclară, capul care ar fi fost decapitat.
Potrivit procurorului, aceste "acţiuni constituie o încălcare flagrantă a articolelor Convenţiei de la Geneva referitoare la tratamentul prizonierilor de război". Magistratul adaugă că a fost deschisă o anchetă pentru "încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului", precum şi pentru "crimă cu premeditare".
UPDATE 17:10 Putin promite orice Coreei de Nord, pentru a o ține aproape
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Coreea de Nord şi să o susţină împotriva SUA, în timp ce se îndrepta spre această ţară izolată, dotată cu arme nucleare, în prima sa vizită la Phenian în 24 de ani, scrie Reuters.
UPDATE 15:00 - Incendiu la o rafinărie de petrol după un atac cu drone în Rostov, cartierul general al operaţiunii ruse în Ucraina.
Un incendiu s-a declanşat într-o rafinărie de petrol după un atac nocturn cu drone în oraşul Azov, în regiunea Rostov unde se află cartierul general militar al operaţiunii ruse în Ucraina, au anunţat marţi autorităţile locale, informează AFP.
"Rezervoare de petrol au luat foc la Azov în urma unui atac cu drone", a scris pe Telegram Vasili Golubev, guvernatorul regiunii Rostov din sudul Rusiei.
"Potrivit primelor informaţii, nu sunt victime", a subliniat guvernatorul.
UPDATE 13:00 - Cei mai mulți ucraineni consideră că Volodimir Zelenski trebuie să rămână președinte atât timp cât legea marțială impusă de război este în vigoare, arată un sondaj realizat Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), citat de publicația Interfax Ucraina.
UPDATE 11:10 - Peste 20 de țări membre ale NATO vor îndeplini obiectivul alianţei de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare în acest an, a declarat luni seara secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters și News.ro.
UPDATE 9:30 - Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează o vizită oficială în Coreea de Nord, în perioada 18-19 iunie, transmite Serviciul de presă al Kremlinului, citat de TASS.
„Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va efectua o vizită în Republica Populară Democrată Coreea, în perioada 18-19 iunie, la invitaţia preşedintelui Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong-un”, se menţionează în comunicatul Serviciului de presă al liderului rus.
Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a vizitat Rusia, la invitaţia lui Putin, în septembrie 2023. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost primul şef de stat pe care liderul nord-coreean l-a vizitat pe la începutul pandemiei de coronavirus, perioadă în care graniţele Coreii de Nord au fost închise.
Kim Jong-un, a vizitat Orientul Îndepărtat al Rusiei şi l-a invitat pe liderul rus să efectueze o vizită de răspuns într-un moment convenabil pentru el. Vladimir Putin a vizitat Phenianul, în iulie 2000, la două luni după învestirea sa în funcţia de preşedintele.
UPDATE 8:15 - Forțele aeriene ucrainene au anunțat marți dimineața că sistemele lor de apărare aeriană au distrus toate cele 10 drone pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții, transmite Reuters.
Dronele au fost distruse deasupra orașelor ucrainene Zaporojie și Dnipropetrovsk, au precizat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.
Presa de stat rusă relatează marți dimineața că pompierii acționează pentru a stinge un incendiu la rezervoare de depozitare a petrolului în flăcări în regiunea Rostov.
Mai multe rezervoare de depozitare a petrolului din orașul Azov, din regiunea rusă Rostov, au luat foc în noaptea de 18 iunie, în urma unui atac cu drone, a declarat guvernatorul Vasili Golubev, citat de TASS. Oficialii ruși susțin că incidentul nu s-a soldat cu victime.
Golubev susține că rezervoarele cu produse petroliere au luat foc ca urmare a unui atac cu dronă.
Ukrainian drones struck the port of Azov, Rostov Region, Russia, and set several oil tanks ablaze.
— (((Tendar))) (@Tendar) June 18, 2024
Source: Telegram / Baza and Mysiagin pic.twitter.com/PlylPU2FUc
UPDATE 7:20 - Brigada ucraineană Azov a împins trupele ruse de pe pozițiile acestora din pădurea Serebryansky, situată în regiunea Luhansk, și au reușit să avanseze 1 kilometru, a anunțat unitatea militară, citată luni de The Kyiv Independent.
Forțele ruse încearcă de mult timp, după izbucnirea războiului, să preia controlul asupra pădurii Serebryansky, văzută ca poarta de intrare în orașul Lîman, un nod feroviar important, dar distrus.
Trupele ucrainene au eliberat Lîmanul la o zi după ce Rusia a anunțat, 30 septembrie 2022, că îl anexează împreună cu cele patru regiuni ucrainene ocupate parția (Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson).
Într-un mesaj publicat duminică pe Telegram, batalionul Azov a anunțat că, alături Brigada 1 Operațională „Bureviy” din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei, trupele au înaintat 1 kilometru, adăugând că mai multe câștiguri teritoriale au fost înregistrate de-a lungul unui front de 2 kilometri.
Luni, într-un comentariu pentru The Kyiv Independent, brigada a afirmat că nu poate detalia în acest moment alte rezultate ale misiunii, pentru a proteja „siguranța și succesul operațiunilor”.
Aceste informații vin la câteva zile după ce comandantul adjunct al unității Azov, Sviatoslav Palamar, s-a plâns într-o postare pe Facebook că relatările anterioare ale presei, potrivit cărora trupele ruse își părăsesc pozițiile din pădurea Serebryansky, nu au creditat Azov cu meritul de a-i forța pe ruși să plece.
UPDATE 5:20 - Ucrainenii îl consideră în continuare pe Zelenski preşedinte legitim - SONDAJ
O mare majoritate a ucrainenilor continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului său fără alegeri pe fondul invaziei declanşate de Rusia în februarie 2022, relatează luni DPA.
Potrivit unui sondaj publicat luni de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev, 70% dintre cei 2.011 de intervievaţi consideră că Zelenski trebuie să rămână în funcţie până la sfârşitul războiului. Doar 22% s-au declarat împotrivă.
Rezultatele acestei anchete contrazic afirmaţia Moscovei potrivit căreia mandatul lui Zelenski a expirat de mult timp şi că acesta nu mai este preşedintele legitim al ţării.
Mandatul lui Volodimir Zelenski s-ar fi încheiat oficial la 20 mai 2024. Cu toate acestea, aproape o cincime din teritoriul Ucrainei este ocupat de trupele ruse, ceea ce face imposibilă organizarea de alegeri. Legea marţială, impusă după invazie, împiedică, de asemenea, organizarea unor noi alegeri.