UPDATE 00.00 - Soldații ucraineni și oficialii americani care sunt angajați în lupte directe cu soldații nord-coreeni trimiși de Rusia pentru a se alătura trupelor ruse la Kursk au realizat pentru The New York Times (NYT) un portret al modului în care aceștia operează pe câmpul de luptă.
UPDATE 22.00 - Marina Regală a monitorizat o navă-spion rusă după ce a pătruns în apele britanice în această săptămână, a dezvăluit secretarul britanic al apărării într-o adresare către parlamentari, potrivit BBC.
UPDATE 20.00 - Trump amenință Rusia cu sancțiuni dacă nu încheie în curând un acord cu Ucraina
Președintele american Donald Trump a amenințat miercuri Rusia și „alte țări participante” că va impune tarife, taxe vamale și sancțiuni asupra tuturor produselor vândute de ele Statelor Unite dacă nu se ajunge în curând la un acord privind încheierea războiului din Ucraina, scriu AFP și Reuters.
„Este timpul SĂ SE GĂSEASCĂ UN ACORD”, a scris președintele american pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, dând asigurări totodată: „Eu nu caut să fac rău Rusiei. Eu iubesc poporul rus și am avut întotdeauna o bună relație cu președintele Putin”.
UPDATE 18.00 - Moscova a dorit să îl instaleze pe oligarhul pro-Kremlin Viktor Medvedciuk în funcția de președinte al Ucrainei, după ce a încercat să îl forțeze pe Volodimir Zelenski să demisioneze, a afirmat miercuri șeful statului ucrainean, invocând un ultimatum din partea Kremlinului pe care l-ar fi primit în primele zile după declanșarea invaziei din 2022, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE 14:00 - Trupele ruse au preluat controlul asupra aşezării Zapadne din regiunea Harkov, aflată în nordul Ucrainei, a informat Ministerul rus al Apărării, conform agenţiei de ştiri Interfax, citată de Reuters.
Reuters a precizat că nu a putut verifica independent informațiile de câmpului de luptă.
UPDATE 13:25 - Dacă Europa vrea să supraviețuiască, trebuie să se înarmeze, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, prim-ministrul polonez Donald Tusk, pledând ca apelul la cheltuirea a 5% din PIB pentru apărare al noului președinte al SUA, Donald Trump, să fie luat în serios.
"Am ascultat declarațiile de pe celălalt mal al oceanului și m-am gândit că Europa nu trebuie să fie deranjată\", a adăugat prim-ministrul polonez, care a parafrazat o declarație a fostului președinte american J. F. Kennedy. "Nu întrebați ce pot face SUA pentru securitatea Europei, ci ce putem face noi pentru securitatea Europei", a spus fostul președinte al Consiliului European.
În ceea ce privește securitatea energetică, Donald Tusk a reamintit că este unul dintre cei care a atras de mult atenția asupra necesității independenței energetice față de Rusia, despre care a subliniat că trebuie menținută și după ce se va încheia războiul din Ucraina.
"Este inacceptabil că energia noastră este una dintre cele mai scumpe. Haideți să fim sinceri, unele dintre regulamentele europene din nefericire ne-au adus într-o situație în care prețul energiei este mult prea mare. Suntem în concurență cu SUA și cu China, dar prețul energiei este triplu\", le-a spus Tusk eurodeputaților.
UPDATE 11:40 - Rusia reprezintă o amenințare existențială la adresa securității UE, avertizează șefa diplomației europene
Rusia reprezintă o amenințare existențială la adresa securității Uniunii Europene și singura modalitate de a aborda acest lucru este creșterea cheltuielilor pentru apărare, a declarat miercuri șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, adăugând că blocul comunitar a oferit Moscovei prea mult timp alternative, informează Reuters.
„Rusia reprezintă o amenințare existențială la adresa securității noastre astăzi, mâine și atâta timp cât nu investim suficient în apărarea noastră”, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și securitate în timpul unui discurs susținut la conferința anuală a Agenției Europene de Apărare (EDA).
„Oamenii spun că sunt un «șoim al Rusiei». Eu cred că sunt pur și simplu realistă în ceea ce privește Rusia”, a declarat Kallas.
Kallas, unul dintre cei mai aprigi critici din UE ai președintelui rus Vladimir Putin, a recunoscut că președintele american Donald Trump a avut dreptate când a spus că membrii UE nu cheltuiesc suficient pentru apărare.
Trump consideră posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina
Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca "posibile" noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
"Este posibil", a declarat președintele Statelor Unite, întrebat despre acest subiect în cursul unei conferințe de presă la Casa Albă, reiterând că "războiul nu ar fi avut loc niciodată dacă aș fi fost președinte" la acea dată.
El a mai afirmat că Statele Unite vor lua în considerare continuarea ajutorului militar pentru Kiev, care s-a ridicat la zeci de miliarde de dolari de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
"Vorbim cu (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski", a spus el. "Vom vorbi foarte curând cu președintele (rus Vladimir) Putin și vom vedea ce se întâmplă", a adăugat liderul de la Casa Albă.
Președintele Trump, care a promis în timpul campaniei electorale că va pune capăt războiului în 24 de ore, a tras din nou la răspundere Uniunea Europeană, spunând că ar trebui să plătească mult mai mult decât plătește în prezent.
Luni, președintele Trump a făcut presiuni, spunând că Rusia se îndreaptă spre dezastru dacă refuză să negocieze și să încheie un acord de încetare a focului sau de pace cu Ucraina.
În ce îl privește pe președintele ucrainean, Trump a estimat din nou că Zelenski dorește "un acord", insistând totodată că numărul victimelor războiului a fost în mare măsură subestimat.