UPDATE 22:54 - Viktor Orban minte, acuză Ucraina. Kievul nu a discutat cu Moscova despre un armistițiu de Crăciun.
Reprezentanții Ucrainei au afirmat miercuri, 11 decembrie, că nu s-a "discutat" cu Viktor Orban despre o posibilă încetare a focului de Crăciun cu Rusia şi nici despre un schimb important de prizonieri, negând astfel afirmaţiile premierului ungar conform cărora preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "a respins" această idee, relatează AFP.
"Ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina. Şi, ca întotdeauna, Ungaria nu a informat (Ucraina, n.red.) cu privire la schimburile sale cu Moscova", a afirmat Dmitro Lytvyne, un consilier al preşedinţiei ucrainene, într-un mesaj scris adresat presei.
UPDATE 22:39 - Rusia pregătește un nou atac cu racheta Oreșnik. Avertismentul americanilor
Rusia ar putea lansa în următoarele zile o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, Oreșnik, către Ucraina, potrivit Bloomberg. Un oficial american a adăugat că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dispune probabil doar de câteva astfel de rachete, care au un focos mai mic comparativ cu cele deja utilizate de Rusia în atacurile asupra Ucrainei. Cu toate acestea, Statele Unite nu consideră această armă drept un factor determinant în evoluția conflictului ruso-ucrainean.
UPDATE 22:05 - Ucraina afirmă că nu a \"\"discutat\"\" cu premierul ungar despre o încetare a focului de Crăciun
Ucraina a afirmat miercuri că nu a "discutat" cu Viktor Orban despre o posibilă încetare a focului de Crăciun cu Rusia, precum şi despre un schimb important de prizonieri, respingând afirmaţiile premierului ungar conform cărora preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "a respins" această idee, relatează AFP.
"Ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina. Şi ca întotdeauna Ungaria nu a informat (Ucraina, n.red.) cu privire la schimburile sale cu Moscova", a afirmat Dmitro Lytvyne, un consilier al preşedinţiei ucrainene, într-un mesaj scris adresat presei.
Premierul ungar Viktor Orban, care prezidează Consiliul UE până la sfârşitul lunii decembrie, a declarat miercuri că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat o ofertă de a opri ostilităţile cu Rusia în perioada sărbătorilor.
UPDATE 20:00 - Premierul ucrainean salută la Berlin cooperarea dintre Ucraina şi Germania
Premierul ucrainean Denis Şmîhal a afirmat miercuri că ţara sa vede mari oportunităţi de a coopera cu Germania în sectorul apărării, în contextul participării sale la un forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, relatează dpa.
"Cu Germania avem cele mai mari societăţi mixte în sectorul apărării", a declarat Şmîhal, dând ca exemplu proiecte de reparare şi întreţinere a tancurilor, producţia de vehicule de luptă moderne de infanterie şi sisteme de apărare aeriană.
"Avem proiecte şi în producţia de rachete antitanc şi mine antitanc", a amintit el.
Potrivit lui Şmîhal, industria de apărare ucraineană, care este în creştere rapidă ca urmare a invaziei ruse, are deja peste 300.000 de angajaţi în circa 800 de companii.
UPDATE 18:22 - Ambasadorii statelor UE au convenit asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni contra Rusiei.
Pachetul de sancţiuni va fi adoptat oficial luni de miniştrii de externe din UE şi vizează aproape 30 de entităţi, peste 50 de indivizi şi 45 de nave petroliere. Aceste nave vor avea interdicţie de a transporta ţiţei şi produse petroliere ruseşti din porturile UE şi de a folosi serviciile companiilor europene.
UPDATE 18:13 - Cât mai poate rezista Ucraina în război fără ajutorul SUA. Estimarea sumbră a unui oficial de la Kiev.
Un ministru ucrainean a făcut o previziune sumbră cu privire la scenariul în care SUA opresc susținerea țării invadate de Rusia odată ce președintele ales, Donald Trump, își începe mandatul. Oficialul a estimat cât timp poate rezista Ucraina fără ajutor de la Casa Albă.
Ministrul ucrainean al Finanțelor, Serghei Marcenko, a declarat că oprirea ajutorului militar și financiar din partea SUA va afecta puternic capacitatea de apărare a Ucrainei, dar nu va duce la un colaps rapid.
UPDATE 16:25 - Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina - NU facem concesii.
Propunerea lui Donald Trump de pace în Ucraina nu e acceptată de Putin. Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheierea conflictului din Ucraina şi propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin în vederea soluţionării acestui conflict trebuie puse în aplicare, a transmis miercuri Ministerul rus de Externe.
UPDATE 11:20 - Rebelii sirieni au fost ajutați de Ucraina să doboare regimul lui Bashar al-Assad
Rebelii sirieni care au preluat puterea la Damasc la sfârșitul săptămânii trecute au primit drone și sprijin din partea serviciilor secrete ucrainene, care au încercat astfel să submineze Rusia și regimul lui Bashar al-Assad, potrivit unor surse familiarizate cu activitățile militare ucrainene din străinătate citate de Washington Post.
UPDATE 9:00 - Guvernul Ucrainei a apobat acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa
Guvernul Ucrainei a apobat acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev. Podul rutier peste râul Tisa va deveni un nou hub logistic la punctul de trecere Bila Ţerkva – Sighetu Marmaţiei.
UPDATE 8:00 - Ucrainenii au lovit puternic pe teritoriul Rusiei, pe coasta Mării Negre
Un atac cu rachete care a avut loc în noaptea de marți spre miercuri a avariat o instalație industrială și numeroase mașini în portul Taganrog din sud-vestul Rusiei, a declarat miercuri guvernatorul interimar al regiunii Rostov, scrie Reuters.
„Potrivit informațiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit”, a declarat guvernatorul interimar, Iuri Slyusar, pe Telegram.
Declarația lui Donald Tusk vine după întâlnirea dintre Donald Trump, Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron care a avut loc în weekend la Paris.
Președintele francez va veni joi la Varșovia să-i transmită ce s-a vorbit lui Tusk, care a precizat și că este în contact permanent cu țări aliate, iar premierul britanic Keir Starmer va vizita Polonia în curând.
Apoi, duminică, Trump a cerut o „încetare imediată” a luptelor din Ucraina, afirmând că„ Ucraina ar dori să încheie un acord și să pună capăt nebuniei”.
În continuare, luni, Zelenski a pledat pentru încheierea pe cale diplomatică a războiului, un semnal al deschiderii tot mai mari a Kievului către negocieri.
Marți, Tusk a declarat că Polonia, una din cele mai ferme susținătoare al Ucrainei, va fi puternic implicată în orice discuții atunci când va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene la 1 ianuarie.
„Voi avea o serie de discuții referitoare în primul rând la situația de dincolo de granița noastră estică”, a declarat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale.