UPDATE 00.00 - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la o conferinţă de presă în Kazahstan, că Rusia va împiedica orice încercare a Ucrainei de a obţine arme nucleare, iar dacă totuşi un asemenea scenariu s-ar realiza, atunci va folosi împotriva Ucrainei toate mijloacele militare de care dispune, notează Reuters.
UPDATE 22.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi aliaţilor săi să ofere un "răspuns ferm" la "şantajul" lui Vladimir Putin, care a ameninţat în urmă cu câteva ore că va lovi Kievul cu noua sa rachetă strategică Oreşnik, relatează AFP.
"Orice şantaj din partea Rusiei trebuie să facă obiectul unui răspuns ferm", a spus Zelenski în discursul său zilnic transmis pe reţelele de socializare.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la o conferinţă de presă în Kazahstan, că Rusia va împiedica orice încercare a Ucrainei de a obţine arme nucleare, iar dacă totuşi un asemenea scenariu s-ar realiza, atunci va folosi împotriva Ucrainei toate mijloacele militare de care dispune, notează Reuters.
UPDATE 21.00 - Pentru a doua oară în această lună, Rusia a lansat un atac masiv cu 190 de rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Peste un milion de oameni au rămas fără curent electric.
Iar Vladimir Putin a declarat că acesta este un răspuns pentru că forțele Kievului continuă loviturile pe teritoriul Rusiei cu rachete americane și britanice cu rază lungă de acțiune. Putin amenință, de asemenea, să lovească "centrele de decizie ale Kievului" cu noua rachetă balistică hipersonică Oreșnik.
Kateryna Malofieieva, jurnalist, Kiev: „Am auzit șuieratul rachetelor care străpungeau norii, apoi s-a auzit antiaeriana intrând în acțiune. Acum nu avem curent electric”.
UPDATE 20.30 - Ucraina investește 50 de miliarde de euro pentru război în 2025. Zelenski a aprobat bugetul pentru anul viitor. Cât înseamnă cheltuielile militare
„Prioritatea bugetului este de a ne proteja ţara. Bugetul cuprinde finanţarea forţelor de securitate şi de apărare, cumpărarea şi producerea de arme, de drone şi de echipamente”, a menţionat pe Telegram premierul ucrainean Denis Şmîhal.
Bugetul, care va însuma aproximativ 82 de miliarde euro, fusese în prealabil adoptat de deputaţii ucraineni în 19 noiembrie.
Ucraina, care dispune de mai puţine arme, recruţi pe front şi bani decât Rusia, a fost nevoită să-şi majoreze cheltuielile de apărare pentru a sprijini efortul de război, în condiţiile în care conflictul durează de aproape trei ani.
Invazia rusă pe scară largă în Ucraina, începută în februarie 2022, a perturbat grav economia naţională şi a distrus numeroase infrastructuri, provocând pagube economice considerabile, şi a determinat Occidentul să ajute masiv Kievul.
Armata ucraineană se află în dificultate de câteva luni în faţa forţelor ruse care avansează în mai multe zone ale frontului.
În ce o priveşte, Rusia a prevăzut un buget militar de 30% din PIB pentru 2025, după o creştere la 70% în acest an, potrivit datelor oficiale; în cifre absolute, Moscova va cheltui anul viitor 118 miliarde euro pentru apărare şi 31 de miliarde euro pentru securitate naţională.
UPDATE 18.00 - Ameninţarea lansată de preşedintele rus Vladimir Putin conform căreia va lovi capitala ucraineană Kiev cu o rachetă experimentală hipersonică \"\"este o mărturie a slăbiciunii sale\"\", iar NATO şi Ucraina trebuie să îi ţină piept liderului rus, a susţinut joi premierul polonez Donald Tusk, potrivit AFP.
Putin a afirmat joi că nu exclude să lovească Kievul cu racheta experimentală hipersonică cu rază medie Oreşnik, pe care a descris-o drept o armă de distrugere teribilă.
El a lăudat puterea de foc a acestei rachete capabile să lovească orice loc din Europa.
\"\"Faptul că el utilizează atât de frecvent ameninţări foarte dure în retorica sa este o dovadă a slăbiciunii sale mai degrabă decât a forţei sale\"\",a reacţionat Tusk, întrebat despre această ameninţare într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez Ulf Kristersson.
\"\"Dacă Ucraina ar fi fost înspăimântată de ameninţări, ar fi existat de mult timp trupe ruse la frontierele poloneze, finlandeze sau norvegiene. Exemplul Ucrainei în această privinţă ar trebui aşadar să fie foarte semnificativ pentru noi toţi\"\", a adăugat el.
UPDATE 16:37 - Rusia amenință România. Medvedev, amenințări directe pentru țara noastră: Noi vrem pace, dar nimic nu e exclus.
Rusia ar putea ataca România, a amenințat direct fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care reușește performanța unică de a spune în același context că, de fapt, Rusia vrea pace.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, nu a exclus un scenariu în care Rusia va trebui să lovească bazele militare NATO în cazul unei escalade din cauza utilizării armelor cu rază lungă de acțiune fabricate de Occident împotriva Rusiei, a transmis joi agenția rusă de stat TASS.
UPDATE 14:10 - Infrastructura de gaz natural a Ucrainei n-ar fi fost afectată de atacurile rusești
Compania ucraineană de stat Naftogaz a declarat miercuri că forțele ruse i-au atacat instalațiile în lovitura cu rachete de dimineață, dar nu va afecta activitatea firmei, transmite Reuters.
UPDATE 13.45 - Ajutor militar de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina
Ajutor militar în valoare de 725 milioane de dolari pentru Ucraina, pregătit de Joe Biden, înainte să plece de la Casa Albă. Pachetul pregătit de SUA conține o varietate de arme antitanc din stocurile americane pentru ca Ucraina să poată contracara înaintarea trupelor ruse, potrivit Reuters care citează doi oficiali americani.
UPDATE 12:40 - Atac masiv al Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei
Atacul la scară largă al Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene de joi „a dat o lovitură dură, a folosit o mulțime de muniții cu dispersie”, a declarat pentru Reuters o sursă din industria energetică ucraineană.
UPDATE 9:00 Alertă aeriană naţională din cauza ameninţării cu rachete ruseşti
O ameninţare cu rachete ruseşti a fost detectată de forţele aeriene ucrainene joi, la primele ore ale dimineţii. Rachetele vizează în special regiunile Odesa, Herson şi Nykolaiv.
Forţele aeriene ucrainene au declanşat o alertă aeriană la nivel naţional, raportând atacuri cu rachete care vizează mai multe regiuni.
Explozii au fost auzite joi dimineaţa în oraşul port Odesa, au relatat mai multe mass-media din ţară. Guvernatorul regiunii, Oleh Kiper, a făcut apel la populaţie să rămână în casă.
Marţi, Rusia a anunţat un "răspuns" la două noi atacuri ucrainene efectuate cu rachete ATACMS americane împotriva teritoriului său în ultimele câteva zile.
---------------
Șeful Bundesnachrichtendienst, Bruno Kahl, a spus, vorbind la un eveniment la Berlin, că se așteaptă ca Moscova să-și intensifice și mai mult războiul hibrid.
„Utilizarea pe scară largă a măsurilor hibride de către Rusia crește riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea clauzei sale de apărare reciprocă a articolul 5”, a menționat el.
„În același timp, creșterea potențialului militar rusesc înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o opțiune posibilă pentru Kremlin”.
Potrivit articolului 5, dacă un membru NATO este atacat, ceilalți membri ai alianței sunt obligați să-l ajute să răspundă atacului.
NATO și serviciile de informații occidentale au avertizat că Rusia se află în spatele unui număr tot mai mare de activități ostile în zona euro-atlantică, de la atacuri cibernetice repetate până la incendieri provocate de Moscova, acțiuni pe care Rusia le neagă, scrie hotnews.ro. Kahl a spus că armata Rusiei va fi probabil capabilă să atace NATO până la sfârșitul deceniului, adăugând că războiul Moscovei împotriva Ucrainei a însemnat că are trupe eficiente în luptă sub comanda sa, ceea ce ridică amenințarea provenită de la forțele sale convenționale, în timp ce stăpânește, de asemenea, războiul modern cu drone.