Lidera Frontului Național aștepta o susținere din partea Kremlinului, cu o lună înaintea primului tur al prezidențialelor din Franța, și a primit-o, scrie Wall Street Journal.
"Nu vrem să influențăm evenimentele în niciun fel", a spus Vladimir Putin, iar presa pro-Kremlin s-a grăbit să pubice informații despre ajutorul financiar promis de Kremlin pentru Le Pen, înainte de a șterge sau corecta această informație. De amintit că în 2014, Frontul Național a primit un împrumut de 10 milioane de dolari de la o bancă apropiată Kremlinului, notează Wall Street Journal.
Le Pen a vorbit la rândul său cu admirație despre Putin, spunând că acesta reprezintă o nouă viziune a naționalismului conservator și suveranității, alături de Donald Trump și premierul Indiei, Narendra Modi.
Suveranitatea, observă Wall Street Journal, este sacră pentru Le Pen doar dacă nu vorbim despre țări precum Georgia sau Ucraina. "Am fost unul dintre puținii politicieni din Franța care și-au apărat propriul punct de vedere pe tema Ucrainei, care a coincis cu cel al Rusiei", a spus Le Pen în fața Parlamentului rus.
Le Pen a continuat criticând guvernul ales al Ucrainei, folosind o retorică care i-ar face pe jurnaliștii de la Russia Today (post apropiat Kremlinului, n.red.) să roșească. "Suntem forțați să discutăm cu un guvern care a venit la putere ilegal, ca rezultat al revoluției, și care acum bombardează populația din Donețk și Luhansk. Asta e crimă de război", a spus ea, după care a promis să lupte împotriva sancțiunilor europene impuse Rusiei ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a invaziei estului Ucrainei.
Doamna Le Pen, scrie Wall Street Journal, a fost întotdeauna un apologet al lui Putin, dar diferența este acum că se află pe un drum plauzibil spre Palatul Élysée. Să fii deschis negocierilor cu Putin este una, să scuzi și să susții imperialismul rusesc e altceva. Dacă Le Pen va fi aleasă, mai scrie publicația americană, Vladimir Putin va avea o a cincea coloană în inima NATO.