"Summitul recent al NATO nu a făcut decât să agraveze situaţia. Aflăm din diferite surse că livrări de arme au fost promise regimului de la Kiev de unele state membre ale acestui bloc, ceea ce riscă să constituie o ingerinţă în afacerile interne ale Ucrainei", a afirmat Narîşkin, în deschiderea sesiunii de toamnă a Dumei de stat, scrie RIA Novosti în pagina electronică.
"Aş spune chiar mai mult, este vorba despre o complicitate la crimele de război comise în această ţară", a conchis preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului rus.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat, la finalul Summitului NATO de la Newport, în Marea Britanie, că mai mulţi aliaţi sunt pregătiţi să furnizeze armament de înaltă precizie Ucrainei şi să trimită consilieri militari în ţara sa. Însă atunci când a fost întrebat care sunt aceste ţări, Poroşenko a refuzat să răspundă, invocând natura confidenţială a acestei informaţii.
Dar consilierul său Iuri Luţenko a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că este vorba despre Statele Unite, Norvegia, Italia, Franţa şi Polonia. Ministerele Apărării din ţările menţionate au dezminţit însă aceste afirmaţii.
Şefii de stat şi de guverne reuniţi în Ţara Galilor la 4 şi 5 septembrie au decis să consolideze în mod semnificativ cooperarea Alianţei Nord-Atlantice cu ţări vecine Rusiei, şi anume Ucraina, Georgia, Finlanda şi Republica Moldova. NATO intenţionează să implice mai activ aceste state în manevre şi programe de antrenament ale blocului militar.
Organizaţia a anunţat deja că următoarele exerciţii ale statelor NATO vor avea loc la jumătatea lui septembrie în partea de vest a Ucrainei. În plus, participanţii la summit au anunţat crearea de către statele membre a unor fonduri destinate modernizării armatei ucrainene. Ele vor atinge doar 15 milioane de euro, dar o sursă de la sediul NATO susţine că este vorba despre primele plăţi şi că suma va creşte în viitor.