”Georgia a trecut, deja, prin aceleași experiențe, de la militarizarea regiunilor ocupate la încălcarea brutală a drepturilor omului, în zonele de conflict, așa că această țară poate sprijini pe mai multe planuri Ucraina. În Ucraina anului 2014, are loc o continuare a evenimentelor din 2008 din Georgia (...) Evoluțiile din Ucraina reprezintă o provocare gravă nu numai la securitatea europeană, ci și la sistemul global de securitate. Noi suntem alarmați de rapoartele, privind agresiunea militară directă, în regiunile estice ale Ucrainei și condamnăm acțiunile, ce vizează suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”, a declarat Maia Panjikidze.
În opinia ministrului georgian de Externe, ținând cont de ”politica tot mai agresivă adoptată de Moscova, este foarte posibil ca Rusia să folosească, din nou, "puterea hard si soft" pentru a forța statele, din estul Europei, să abandoneze calea europeană”.
”Noi suntem pregătiți să rezistăm oricărei presiuni, deoarece ceea ce este cu adevarat la mijloc este alegerea europeană, care este o idee națională în Georgia. Chiar dacă nu este îndreptată împotriva nimănui, noi suntem pregătiți să o apărăm”, a mai spus Maia Panjikidze.
Întrebată dacă Vladimir Putin poate fi oprit și cum, ministrul georgian de Externe a declarat că trebuie întreprins ”un efort amplu de asigurare a păcii și stabilității, în Ucraina”, ”printr-o hotărâre și o poziție comună, consecventă, a țărilor occidentale”.
”Nu mai există Cortina de Fier sau Războiul Rece. Rusia depinde mult de Europa, dar și de întreaga lume și de sistemul economic global. Așadar, cred că hotărârea și o poziție comună, consecventă, a țărilor occidentale, pot determina Rusia să acționeze într-un mod mai constructiv, respectând interesele și libera alegere ale țărilor învecinate”, a mai declarat Maia Panjikidze.
Pe de altă parte, în ceea ce priveste integrarea euro-atlantica a Georgiei, ministrul georgian de Externe a declarat că rămâne prioritatea agendei de politică externă și de securitate, fiind ”o alegere fermă a poporului georgian, susținută de forțele politice importante (potrivit celui mai recent sondaj NDI, pana la 80% din populatie susține aderarea la NATO)”.