"Înţeleg numeroasele probleme care îngrijorează mulţi oameni, ca problemele de netăgăduit pe care le ridică imigraţia, chiar dacă ea constituie un câştig şi o necesitate pentru ţara noastră", a declarat cancelarul pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ea a adăugat că înţelege şi că cetăţenii îşi fac griji din cauza "infracţionalităţii în marile oraşe şi anumite regiuni de frontieră" ale Germaniei.
Cu toate acestea, Merkel i-a invitat din nou pe germani să nu participe la manifestaţiile antiislam de lunea, organizate, în opinia sa, de către persoane care au "alte obiective". Sufletele lor sunt prea adesea pline de "prejudecăţi" şi de "ură", a declarat Merkel în alocuţiunea de Anul Nou, cuvinte pe care le-a repetat în interviu.
Mişcarea antiislam Pegida (Patrioţi europeni contra islamizării Occidentului) se mobilizează în fiecare zi de luni, la Dresda (est), începând din octombrie, împotriva religiei musulmane şi solicitanţilor de azil. Mobilizarea este în plină ascensiune, numărul participanţilor crescând de la 500 de la prima defilare, pe 20 octombrie, la 10.000 la începutul lui decembrie şi la 25.000 lunea trecută.
Susţinătorii unei Germanii deschise şi tolerante sunt însă tot mai numeroşi şi ies în stradă pentru a critica Pegida. În toată ţara, luni au defilat peste 100.000 de persoane.
Cancelarul nu a constatat "nicio islamizare a Germaniei", apreciind că îngrijorările concetăţenilor săi ar putea să fie alimentate de ignoranţa lor faţă de religia musulmană. "Ştim puţine despre islam", a declarat ea, invitându-i totodată pe creştinii germani să-şi "aprofundeze cunoştinţele despre propria religie".
Observatori ai vieţii politice germane şi reprezentanţi ai partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), sunt îngrijoraţi de un discurs cu accente prea de centru al cancelarului, în special pe tema imigraţiei, care ar fi în avantajul noului partid anti-euro AfD, care se plasează foarte la dreapta în această tematică.
Subliniind popularitatea puternică a CDU în sondaje, ea a contestat faptul că aceasta a fost slăbită de ascensiunea AfD. Merkel a exclus, de asemenea, o schimbare a liniei. Faţă de mondializare, anumite persoane au o reacţie de "întoarcere către naţional", un lucru care explică, în opinia ei, popularitatea mişcărilor radicale din Europa. Însă, adaugă cancelarul, ar fi "o eroare" să se creadă că fiecare stat ar fi mai apt să-şi rezolve problemele singur.