"Planeta noastră nu va putea fi salvată dacă nu abandonăm combustibilii fosili", a adăugat el, în aplauzele asistenței, scrie Agerpres.
Leonardo DiCaprio este ambasador ONU al bunăvoinței, însărcinat special pe probleme de mediu. În fața reprezentanților a 171 de țări membre ale ONU care vor semna vineri acordul, el s-a lansat într-o pledoarie vibrantă în favoarea unei "schimbări radicale" bazate pe renunțarea completă la folosirea combustibililor fosili.
El a afirmat că nu mai e nevoie de discursuri frumoase, scuze și ''manipulări ale științei și politicii de către companii și afaceri bazate pe combustibili fosili", precum petrolul și cărbunii. "Am încheiat un acord la Paris'', a mai susținut el, subliniind însă că, deși ''ne oferă speranță, nu este suficient".
În opinia lui, așa cum președintele american Abraham Lincoln a avut viziunea abolirii sclaviei, liderii mondiali actuali trebuie ''să atace cu fermitate cea mai importantă problemă a timpurilor noastre: schimbarea climatică".
Actorul s-a declarat "îngrozit" de efectele încălzirii globale, pe care le-a putut constata el însuși în Arctica, India, California sau în Canada. "Schimbările climatice sunt mai rapide decât cele mai pesimiste estimări formulate de experți în urmă cu câteva decenii", a subliniat el.
În funcție de felul în care se va aborda această problemă, "veți fi lăudați sau huliți de generațiile viitoare", le-a mai spus el reprezentanților țărilor membre ale ONU.
Acordul privind schimbările climatice negociat la Paris în decembrie 2015 are ca obiectiv principal limitarea la cel mult 2 grade Celsius a creșterii temperaturii medii a atmosferei față de perioada preindustrială. Documentul are 29 de articole și este considerat "un moment istoric de cotitură" în lupta împotriva schimbărilor climatice și împotriva încălzirii globale.