"Retorică incendiară", "elucubraţii agresive", acuzaţii de "trădare": conferinţa de pace Geneva II de la Montreux a început într-o atmosferă tensionată. Mai mult, delegaţiile siriene nu au dat niciun semn de compromis, ca un semn de optimism înaintea negocierilor de vineri.
Reuniţi în micul oraş elveţian, reprezentanţi din 40 de ţări şi organizaţii nu au avut nevoie de prea mult timp pentru a constata prăpastia uriaşă între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţia siriană în exil.
În deschiderea conferinţei, premergătoare negocierilor programate vineri la Geneva doar între delegaţiile siriene, secretarul general al ONU Ban Ki-moon le-a reamintit tuturor participanţilor miza întâlnirii, vorbind despre "o zi a speranţei" după trei ani de confruntări sângeroase.
"Obiectivul nostru este să trimitem un mesaj celor două delgaţii siriene şi poporului sirian şi să spunem că lumea doreşte încheierea imediată a conflictului", a declarat Ban Ki-moon. "Este timpul să negociem", a insistat el.
"Toţi sirienii sunt cu ochii asupra voastră", le-a spus secretarul general al ONU celor două delgaţii siriene, care s-au aflat la o distanţă de doar câţiva metri.
De asemenea, Rusia şi Statele Unite, care au depus eforturi în culise pentru organizarea acestei conferinţe, au cerut sirienilor să profite de o oportunitate "istorică", şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov avertizând însă că negocierile nu vor fi "nici simple, nici rapide".
Odată cu intervenţia secretarului de stat american John Kerry, tonul s-a schimbat. "Bashar al-Assad nu va face parte din guvernul de tranziţie. Este imposibil, de neimaginat, ca omul care a condus astfel de violenţe împotriva propriului popor să-şi păstreze legitimitatea de a guverna", a insistat şeful diplomaţiei americane.
El a anunţat, de asemenea, că Washingtonul analizează "diferite mijloace de presiune" asupra regimului de la Damasc, în special creşterea ajutorului pentru opoziţia siriană.
Şeful diplomaţiei siriene, Walid Muallem, i-a replicat însă brusc: "Domnule Kerry, nimeni nu are dreptul de a conferi sau retrage legitimitatea unui preşedinte (...) cu excepţia sirienilor".
Discuţiile referitoare la soarta preşedintelui Bashar al-Assad, aflate în centrul tuturor dezbaterilr de la începutul revoltelor din Siria, în martie 2011, au dominat conferinţa din Elveţia.
Rusia şi SUA au continuat astfel să se opună interpretării principiilor prevăzute în iunie 2012 la prima conferinţe de la Geneva. Occidentalii vorbesc despre formarea unui guvern de tranziţie fără Bashar al-Assad, o condiţie respinsă de ruşi şi de sirienii pro-Assad.
Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, s-a alăturat apelului lansat de secretarul de stat american John Kerry şi a insistat că obiectivul conferinţei nu sunt sunt discuţiile despre "terorism", cum doreşte Damascul, ci referitoare la înfiinţarea unui "guvern de tranziţie".
- "Trădători şi agenţi în solda duşmanilor"
Discursul şefului diplomaţiei de la Damasc, Walid Mouallem, a fost ocazia unui schimb de replici dur între secretarul general al ONU şi ministrul sirian de Externe.
Spre deosebire de liderul opoziţiei siriene, oficialul de la Damasc avea o intervenţie de zece minute, dar, după 20 de minute de discurs, Ban Ki-monn a decis să-l întrerupă pe ministrul Moualem, care a ignorat apelurile repetate de a-şi încheia intervenţia.
"Dvs trăiţi la New York, iar eu în Siria şi am dreptul să prezint versiunea siriană participanţilor la această conferinţă", i-a replicat ministrul Mouallem secretarului general al Naţiunilor Unite.
După discursul ministrului Mouallem, Washingtonul a denunţat o "retorică incendiară", în timp ce Parisul a criticat "elucubraţiile lung şi agresive" ale ministrului sirian de Externe.
În schimb, Parisul a salutat poziţia "responsabilă şi democratică a liderului delegaţiei opoziţiei, Ahmad Jarba, care i-a cerut preşedintelui Bashar al-Assad să renunţe la putere în favoarea unui guvern de tranziţie, în conformitate cu declaraţia de la conferinţa Geneva I".
"Este pentru prima oară când îi aducem la aceeaşi masă. Trebuie să încurajăm un dialog între cele două părţi cât mai curând posibil", a apreciat secretarul general al ONU la finalul discuţiilor.
Mediatorul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, a anunţat că se va întâîlni joi cu cele două părţi pentru a discuta despre următoarea etapă a negocierilor.
"Mâine (joi - n.r.) îi voi întâîlni separat şi voi vedea care este cea mai bună modalitate de a merge mai departe", a afirmat Brahimi. "Ne vom întâlni în aceeaşi sal- şi vom începe discuţiile, sau vom vorbi separat înainte? Nu ştiu încă", a adăugat mediatorul ONU.
Între timp, te teren, forţele siriene au bombardat poziţii ale rebelilor în apropiere de Damasc, la Homs şi Alep, unde o rachetă o ucis 10 persoane.