Canada este a doua țară a lumii ca întindere după Rusia, teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii și trei teritorii.
În prezent, Canada este un stat independent, care funcționează ca o democrație parlamentară și monarhie constituțională bine articulată, șef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al cărei reprezentant local este Guvernatorul General al Canadei, David Lloyd Johnston. Șeful guvernului este primul ministru al Canadei, actualmente Justin Trudeau.
Top 10 locuri de vizitat în Canada, conform unui top realizat de revista Forbes
1. Cascada Niagara ocupă pe primul loc al acestui top. Anual, peste 12 milioane de turiști viziteaza acest loc.
Cascada Niagara, cu o înălțime de 56 m și o lățime de 1.203 m, constituie granița naturală dintre SUA și Canada, despărțind sudul statului Ontario (Canada) de nordul statului New York (America de Nord). Situată pe râul cu același nume, care izvorăște din lacul Erie (cel mai estic dintre Marile Lacuri), cascada Niagara este formată din două cascade mai mici.
Cascada Niagara, potrivit specialiștilor, s-a format în urmă cu 12.000 de ani, când procesul de retragere al ghețarilor spre zona de nord a determinat scurgerea apei din lacul Erie spre povârnișul Niagara, o linie de coastă care se întinde din sudul orașului Ontario până la Rochester.
2. Harbourfront Centre este vizitat de 12 milioane de turiști pe an. Întins pe 4 ha, locul cuprinde un port de agrement, magazine, restaurante, un patinoar și o vedere de excepție spre centrul oraşului. Anual, au loc aici peste 4.000 de activităţi şi festivaluri.
3. Granville Island. O destinație turistică din Vancouver care atrage 10,5 milioane de vizitatori anual. Un exemplu de succes: un parc industrial aflat în paragină a fost transformat într-o enclavă care cuprinde teatre, restaurante, artişti. Punctul principal de atracție este chiar piața centrală. 71% dintre vizitatori vin din afara provinciei.
4. Stanley Park, situat în Vancouver este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume. Cele 400 de hectare aflate aproape de centrul orașului atrag 8 milioane de turiști pe an. Parcul are peste jumătate de milion de arbori, dintre care unii cu o vechime de 100 de ani și înalți de peste 70 de metri.
5. Vieux Port: Prima destinație turistică din Québec aflată în top este vechiul port al Montréalului. Șase milioane de turiști trec pe aici în fiecare an.
6. Exhibition Place este cel mai mare parc urban din Canada are 80ha și găzduiește clădiri și spații vechi. Este celebru pentru Canadian National Exhibition, cel mai mare târg canadian.
7. The Forks. Un parc de 20 de hectare din Winnipeg, Manitoba, cunoscut mai ales pentru că are cea mai mare pistă de skateboard din Canada. Anual, The Forks atrage patru milioane de vizitatori.
8. Banff Național Park este situat în Alberta, primul parc national înființat în Canada. Munții Strancosi, stațiunile de sky și alte atracții contribuie la anvergură afluxului turistic.
9. Wonderland - parcul de distracții din apropierea orașului Toronto este celebru pentru găzduirea celui mai lung montagne-russe din lemn din Canada.
10. Mont-Royal este parcul din inima Montréalului, ce atrage are trei milioane de vizitatori anual.
Românii în Canada. Conform unor surse canadiene („The branches of the Canadian family”), primii români ar fi sosit pe teritoriul canadian în perioada 1884-1886, în regiunea orașului Montreal. Ulterior, românii s-au îndreptat către Saskatchewan, unde la începutul secolului al XX-lea, s-a construit prima biserică ortodoxă română (Regină, în 1902), s-a creat clubul ”Mihai Eminescu”, realități ce demonstrează existența unei comunități române vii și active.
Un grup compact de români bucovineni s-a stabilit în 1898 în provincia Alberta, la aproximativ 6 kilometri est de orașul Willingdon și a întemeiat satul „Boian”, unde astăzi trăiesc peste 100 de familii de origine română, sau cu ascendentă română.
Motivația migrației ar fi o combinație între rațiunile de ordin politic și social și cele de ordin economic și demografic.
Primul val de emigranți români în Canada a sosit în perioada premergătoare Primului Război Mondial, între 1882 și 1918. În marea lor majoritate emigranții erau muncitori agricoli, care au lucrat la început la construcția de căi ferate și în agricultură.
Al doilea val de emigranți a urmat Primului Război Mondial până prin 1929, nou veniții profilându-se în continuare pe activități agricole, dar și pe comerț. Acesta a cuprins rude și prieteni ai celor deja stabiliți în Canada, unii dintre ei reușind să obțină slujbe în comerț sau în profesii care le-au permis accesul în rândul clasei de mijloc.
Al treilea val este consemnat la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, până în anul 1955. Motivele emigrării au fost, în principal, de ordin politic.
Al patrulea val poate fi apreciat că fiind în perioadă anilor ’70 și ’80, mulți dintre emigranți având o bună pregătire profesională. Conform statisticilor oficiale canadiene, în 1986 erau înregistrați peste 60 000 de români-canadieni (origine unică sau multiplă).
Potrivit oficialilor de la „Imigration Canada”, după 1990 circa 3 000 de români, mai ales tineri, s-au stabilit, anual, în /emigrația, prin intermediul Ministerului Federal al Emigrației și Cetățeniei, reprezentat și la nivel provincial)
După 1990, valul tânăr de emigrație masivă către Canada este format în principal din ingineri, în căutare de locuri de muncă mai atractive și mai bine plătite.