Expertii din domeniul sanatatii acuza Arabia Saudita ca ascunde informatii despre izbucnirea acestei epidemii. Ian MacKay, profesor la Centrul de Cercetare al Universitatii din Queensland, a declarat ca in 2014, in doar cateva luni, au fost raportate mai multe cazuri de infectare cu MERS (Sindromul Respirator din Estului Mijlociu) decat in tot anul 2013, conform Haaretz.
In fiecare zi sunt raportate zece cazuri noi de infectare cu virusul MERS, care a fost depistat in urma cu doi ani si a omorat pana in prezent aproape o treime din cei infectati.
O declaratie emisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma faptul ca nu au primit in timp util datele necesare despre extinderea virusului MERS si nu au in prezent numarul exact de victime infectate.
Pentru virusul MERS nu s-a descoperit inca un vaccin si nu exista tratament, dar autoritatile internationale si cele saudite spun ca boala, care s-a manifestat mai intai la camile, nu se transmite cu usurinta intre oameni si poate sa dispara pur si simplu.
Arabia Saudita asteapta un aflux mare de pelerini din intreaga lume in luna iulie, in timpul lunii de post musulmane a Ramadanului, ca apoi, in luna octombrie, sa urmeze pelerinajul anual de la Mecca si Medina, unde sunt, de asemenea, asteptati milioane de oameni.
"Ne-a trebuit peste un an pentru a ajunge la prima suta de oameni infectati cu acest virus iar acum, doar in ultimele doua saptamani, am avut 100 de cazuri", a declarat Michael Osterholm, directorul Centrului de Cercetare a bolilor infectioase din Universitatea din Minnesota.
"Se petrece o schimbare majora care nu poate fi asociata cu o mai buna detectare a bolii", a mai spus acesta.
Yemen, Malaezia, Filipine si Grecia au anuntat saptamana trecuta primele cazuri de infectie cu MERS, toate cazurile fiind legate de turisti veniti din zona Arabiei Saudite