Obiectivul acestui plan "este să ne permitem să combatem virusul în cele mai sărace ţări ale lumii şi să răspundem nevoilor celor mai vulnerabile persoane, în special femeile şi copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilităţi şi bolnavii cronici", a declarat şeful ONU într-o înregistrare video.
În faţa acestei ameninţări, "întreaga omenire trebuie să răspundă. O acţiune şi o solidaritate globale sunt cruciale", a adăugat el.
"Răspunsurile individuale ale fiecărei ţări nu vor fi suficiente", a mai spus fostul premier portughez, care a evocat săptămâna trecută perspectiva a "milioane" de decese în lipsa solidarităţii.
Pandemia a ucis cel puţin 19.246 de persoane în întreaga lume de la apariţia sa în decembrie, conform unui bilanţ AFP, cu peste 427.000 de cazuri de coronavirus înregistrate. Ea afectează în special ţările aflate în criză umanitară din cauza războaielor, a dezastrelor naturale sau a schimbărilor climatice.
Apelul la fonduri - modest, având în vedere cele 2.000 de miliarde deblocate de Washington pentru economia americană -, lansat miercuri de ONU, este destinat să acopere perioada cuprinsă între aprilie şi decembrie 2020, ceea ce sugerează o criză majoră pe termen lung.
Suma totală solicitată este de două miliarde de dolari, incluzând apelurile la donaţii lansate deja de diverse agenţii ONU (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Programul Alimentar Mondial (PAM), Biroul Comisariatului ONU pentru Refugiaţi, UNICEF). OMS ar urma să beneficieze de 450 de milioane de dolari, UNICEF de 405 milioane de dolari şi PAM de 350 de milioane de dolari.