„BBC News” îl citează pe premierul Alexis Tsispras, potrivit căruia, grecii au făcut o alegere curajoasă prin respingerea termenilor „bailout”-ului internațional. După aflarea rezultatului, mii de greci au sărbătorit în stradă, cu steaguri, slogane potrivite și focuri de artificii. Dar oficialii europeni au avertizat că acest răspuns curajos ar putea însemna scoaterea țării din Eurozonă, notează jurnaliștii britanici, care menționează și faptul că nici euro nu se simte prea bine: a înregistrat o scădere abruptă pe toată linia, pe piețele asiatice, imediat după referendum.
De altfel, după cum avertizează „The Guardian”, rezultatul plebiscitului grecesc constituie o provocare imensă pentru liderii Zonei Euro, un adevărat coșmar pentru elitele Europei „Unite”, în special pentru cancelarul german Angela Merkel. Verdictul grecilor ar putea declanșa un adevărat cutremur politic ce poate duce la prăbușirea Proiectului European. „Conducerea” de la Bruxelles se confruntă cu cea mai severă criză de încredere de până acum în timp ce Atena stă sub spectrul colapsului financiar și al ieșirii iminente din Zona Euro, punctează „The Guardian”.
Reuters subliniază că apelurile la „Grexit” se înmulțesc, mai ales la Berlin, pe fondul șocului resimțit de Uniunea Europeană în urma alegerii făcute de Grecia. În consecință, Franța și Germania au cerut organizarea unui summit de urgență al liderilor Eurozonei pentru a discuta votul de duminică împotriva termenilor pachetului de salvare pentru Atena. Astfel, cancelarul Angela Merkel ar fi declarat imediat după aflarea opțiunii „poporului grec” de a respinge orice alte măsuri suplimentare de austeritate că Atena și-ar fi distrus orice șansă de a ajunge la un compromis cu partenerii săi din Eurozonă, transmite Reuters.
În fine, „Financial Times” îl citează pe ministrul de Finanțe olandez, Jeroen Dijsselbloem, cel care prezidează Eurogrup-ul. Olandezul spune, pe șleau, că rezultatul referendumului este regretabil pentru viitorul Greciei. Măsurile dure și reformele nepopulare sunt inevitabile dacă se vrea cu adevărat refacerea economiei elene, conchide Dijsselbloem, care adaugă, totuși, că „mingea se află în terenul Greciei” iar Bruxelles-ul nu poate decât să aștepte acum inițiativa Atenei.
Urmează zile de foc, hotărâtoare atât pentru Grecia cât și pentru Marele Proiect pus în pagină la Bruxelles. De opțiunile Atenei, dar mai ales ale Berlinului, va depinde soarta Eurozonei și a Europei Unite în ultimă instanță.