Președintele Francois Hollande și guvernul socialist vor trebui să răspundă tuturor întrebărilor privind eșecul autorităților de a împiedica atacul terorist de la Nisa, în ciuda măsurilor de securitate instituite în întreaga țară.
Dezbaterea care va începe după perioada de doliu vine cu nouă luni înainte de scrutinul prezidențial și va influența decisiv alegerea cetățenilor francezi.
Popularitatea lui Hollande a scăzut la un nivel record, în vreme ce președinta Frontului Național, Marine Le Pen, este pe val și se pregătește pentru un rezultat excelent la prezidențiale.
Sondajele actuale arată că Le Pen, lidera grupării de extremă-dreapta, va intra în turul doi al scrutinuui, dar sugerează în același timp că nu va câștiga.
Republicanii, partidul lui Nicolas Sarkozy, se află în prezent în proces de alegere a candidatului pentru scrutinul prezidențial.
Serviciile de securitate au eșuat
Starea de urgență a fost prelungită în Franța cu încă trei luni, după ce președintele anunțase, chiar înainte de atentat, că măsura va fi ridicată deoarece lucrurule merg mai bine.
Dincolo de eficiența măsurilor de securitate de pe stradă, rămân însă întrebările cu privire la eficiența serviciilor de securitate.
Un raport parlamentar dat publicității săptămâna trecută și citat de The Guardian a identificat mai multe greșeli ale serviciilor secrete franceze.
Raportul elaborat de o comisie parlamentară a evidențial un "eșec global" al serviciilor secrete și cerea o reformă majoră a acestui sector, inclusiv crearea unei singure agenții anti-tero, după model american.
Președintele comisiei care a redactat raportul, George Fenech, a subliniat că, în lipsa acestor eșecuri ale serviciilor secrete, atacul din noiembrie 2015 de la sala de concete Bataclan ar fi putut fi împiedicat.