În 2005, omenirea s-a confruntat şi cu o epidemie de gripă aviară, care, potrivit experţilor, riscă să se transforme în pandemie ce ar putea face milioane de victime. Pînă acum s-au înregistrat peste 70 de morţi, majoritatea în Vietnam şi Thailanda. Virusul, depistat în Asia, a migrat, cu păsările sălbatice, către Europa şi America. Au apărut şi variante mutante şi extrem de periculoase, precum H5N1. Primul caz din Europa a apărut în România, iar primul caz din Uniunea Europeană - în Grecia.
Virusul H5N1, o variantă patogenă care s-a transmis şi la om, a fost depistat în mai multe ţări din Europa printre care Grecia, Rusia, Italia şi Ucraina. În faţa acestei situaţii, un oficial al Naţiunilor Unite a lansat un avertisment la sfîrşitul lunii septembrie.
Experţii se tem că virusul gripei aviare poate suferi diverse mutaţii, iar noile tulpini se pot transmite chiar şi de la om la om. În acest caz, numărul victimelor ar putea fi foarte mare. Specialiştii avertizează că, în lipsa unor planuri de prevenire şi intervenţie bine puse la punct, pandemia s-ar putea declanşa în orice moment.