Opt persoane au murit, duminică, în urma disputelor din timpul alegerilor locale din această ţară, a anunţat agenţia de presă Dogan, citată de AFP. Astfel de certuri sunt frecvente la alegerile din localităţile mici, dar bilanţul de duminică este ridicat.
Alegătorii turci votează duminică în alegerile municipale, cruciale pentru viitorul Guvernului islamo-conservator şi al şefului său, premierul Recep Tayyip Erdogan.
Premierul Recep Tayyip Erdogan, contestat prin proteste de stradă şi implicat de mai multe luni în scandaluri de corupţie, îşi joacă duminică viitorul la conducerea Turciei, unde au loc alegeri municipale cu valoare de referendum, relatează AFP.
Într-o ţară afectată de polemici, peste 52 de milioane de turci au început să voteze la ora 05.00 GMT (08.00 ora României) pentru a-şi alege primarii. Birourile de vot se vor închide la ora 15.00 GMT (18.00 ora României) şi primele rezultate vor fi anunţate în cursul serii.
Într-un climat poluat de afacerile politico-financiare vizând regimul, acest scrutin s-a transformat în vot de încredere pentru Erdogan, care conduce ţara de peste 12 ani.
Şeful Guvernului, în vârstă de 60 de ani, este aclamat de susţinătorii săi ca un artizan al impresionantei dezvoltări economice turce şi denunţat drept un "dictator" de către cei care îi reproşează deriva islamistă şi autoritară.
Ultima zi a campaniei electorale, aspră şi violentă, a ilustrat sâmbătă aceste fracturi.
Loial retoricii sale agresive şi provocatoare, Erdogan le-a cerut susţinătorilor săi să le "dea o palmă grea" adversarilor săi şi să le "dea o lecţie" "spionilor" şi "trădărilor" care complotează împotriva lui.
La zece luni după marea frondă antiguvernamentală din primăvara trecută, sute de mii de persoane au profitat în această lună de funeraliile unui adolescent rănit mortal de poliţie pentru a ieşi în stradă şi a cere demisia "asasinului" Erdogan.
De la acuzarea sa într-un scandal de corupţie în decembrie, premierul abordează acest scrutin slăbit, dar dispune încă de o bază solidă în centrul Anatoliei.
Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a câştigat toate alegerile din 2002 şi ar urma să rămână duminică principalul partid din Turcia, dar net sub 50 la sută, cât a obţinut la alegerile legislative din 2011.
Cursa pentru primăria Istanbulului, care reuneşte 20 la sută dintre alegătorii ţării, şi din Ankara se anunţă strânsă şi căderea celor două oraşe mari ale ţării în mâinile opoziţiei ar constitui o înfrângere personală pentru premier.
"Cel care câştigă Istanbulul câştigă Turcia", a repetat premierul, el însuşi fost primar al metropolei cu 15 milioane de locuitori.
Soartea celor două oraşe şi scorul naţional al AKP vor determina în mare măsură calendarul politic al ţării şi viitorul lui Erdogan.
O victorie extinsă, improbabilă, l-ar putea convinge să candideze în august la alegerile prezidenţiale, disputate pentru prima dată prin vot universal direct. Un scor mai strâns l-ar convinge mai degrabă să îşi prelungească mandatul la conducerea Guvernului la alegerile din 2015, cu preţul unei modificări a statutului AKP.