Robo advisori sau robo consultants sunt platforme digitale care oferă servicii automatizate de planificare financiară, consultanță financiară și de investiții bazate pe algoritmi matematici. Aceștia sunt adesea foarte ieftini și necesită sume de deschidere foarte mici, astfel încât aproape toată lumea să poată beneficia de un robo consultant, dacă doresc să o facă. Primii robo advisori au fost lansați în 2008 în timpul crizei financiare. De atunci, pe parcursul timpului, au mai apărut și alți robo advisori de top. Cei mai buni top 5 robo advisori conform ordinii din luna martie 2021:
- Stash
- Betterment
- Wealthfront
- Ellevest și
- Vanguard
Platformele de robo-consultanță financiară folosesc programe de calculator și algoritmi de calcul pentru a genera rezultate, astfel încât, pe de o parte, cheltuielile per resursă umană tind către 0, iar, pe de altă parte, nivelul de productivitate per unitate de timp este, în mod semnificativ, mult mai mare.
Ne-am obișnuit să auzim că într-un viitor apropiat sau, în unele domenii, chiar în prezent roboții sau inteligența artificială înlocuiesc sau vor înlocui anumite funcții sau meserii deținute de oameni. Acest lucru se întâmplă în prezent, în domeniul consultanței financiare, unde, datorită sistemului de calcul algoritmic, bazei de date bogate și modului rapid de a oferi soluții, acești robo advisori sunt din ce în ce mai căutați. Serviciile oferite de aceștia sunt mai rapide, mai eficiente și mai bune, și câteodată fără intervenția umană. Aceste servicii se văd și se vor dezvolta și mai mult în acțiunile de tranzacționare bursieră, printre care și în tranzacționarea cu CFD-uri (contracte pentru diferență).
În aceste contracte de tranzacționare, robo advisorii își folosesc algoritmii pentru a gestiona și a aloca activele sau capitalul clientului în cel mai eficient mod posibil. Creează portofolii optime bazate pe preferințele investitorilor. În 2020, robo advisorii din aproape 100 de companii de pe tot globul gestionau un capital al clienților de 2 trilioane de dolari.
De ce folosim robo advisori în consultanță financiară? E simplu. Datorită avantajelor cu care vin la pachet. În primul rând, sunt mai ieftini, adică oferă servicii de gestionare investițională la comisioane mai mici decât oponenții lor umani. În al doilea rând, sunt ușor și sigur de folosit, oferind investitorilor posibilitatea de a tranzacționa de pe telefonul mobil și de pe aplicațiile web. Aceștia sunt și mai accesibili, fiind disponibili 24/7 atâta timp cât utilizatorul are o conexiune internet. Mai mult, robo advisorii au nevoie de un capital mult mai mic pentru a începe, deoarece capitalul minim necesar pentru a înregistra un cont este de ordinul miilor (de la 1.000 de lei în sus) până la zecilor de mii (rentabil devine de la 40.000 de lei). Unul dintre cei mai populari robo advisori, Betterment, nu are un minim necesar.
Cu toate că robo advisorii oferă servicii de gestionare investițională mai rapide și mai ieftine decât consultanții umani, acestor robo advisori le lipsește subiectivitatea necesară pentru a oferi servicii complet personalizate, adică în anumite situații prezintă limitări. Am putea deci spune că latura umană în aceste servicii de consultanță financiară își are încă locul și că se poate vorbi de o coexistență între uman-robot.
Dacă acest lucru se va menține, doar viitorul poate confirma ce este viabil și util sau nu, atât pentru investitorii instituțiilor financiare cât și pentru clienți. Cert este că oricât de utili ar fi acești robo advisori, modelul clasic de consultanță, bazat pe interacțiunea umană și pe încrederea clienților câștigată de-a lungul anilor, este încă foarte apreciat printre clienți.
Pe măsură ce se lansează noi tehnologii, robo advisorii interacționează din ce în ce mai des cu oamenii iar aceștia din urmă sunt mai deschiși la soluții mai personalizate și comode, însă nevoia de control va rămâne și se va vedea cel mai probabil în dorința de a lua decizia finală.