Deși acest troleibuz nu figurează în documentele oficiale ale Societății de Transport București, există mărturii ale unor bucureșteni care jură că l-au văzut circulând la ore târzii. Se spune că în anumite nopți, troleibuzul 75 ar apărea din senin, preluând călători din stații și îndreptându-se către destinații necunoscute, evitând capătul de linie.
Călătoria ciudată a troleibuzului 75
Relatările despre troleibuzul 75 aduc senzații de teamă și mister. Călătorii povestesc că, odată urcați în acest troleibuz, simțeau o schimbare ciudată a timpului, ca și cum totul s-ar opri sau ar încetini. Vehiculul se deplasa pe rute care nu duceau nicăieri, iar unii pasageri au povestit că ar fi ajuns în locuri pustii sau chiar în depouri abandonate.
Un alt element neobișnuit era comportamentul șoferilor. Aceștia erau descriși ca având o atitudine rece, aproape robotică, privindu-i pe călători fără să spună un cuvânt. Uneori, însă, troleibuzul părea să circule fără șofer, amplificând senzația de neliniște.
Unul dintre călători a povestit cum, așteptând troleibuzul spre Gara de Nord, a simțit un miros ciudat când vehiculul a oprit în stație. A preferat să mai aștepte câteva minute și a urcat în alt troleibuz 75, de data aceasta complet normal, cu un șofer vizibil și amabil.
Originea legendei
Se crede că această legendă și-a făcut loc în cultura urbană a Bucureștiului în perioada comunistă, când atmosfera orașului era mai întunecată și mai liniștită. Troleibuzele vechi, cu luminile slabe, străzile pustii și tăcerea apăsătoare a nopții contribuiau la o atmosferă gotică, alimentând imaginația celor care călătoreau la ore târzii.
Chiar dacă troleibuzul 75 nu figurează în registrele oficiale, legenda acestuia rămâne una dintre cele mai captivante povești din București. Misterul persistă și astăzi, făcând parte din folclorul urban al orașului, și este povestit de bucureșteni care se întreabă dacă troleibuzul-fantomă 75 ar putea apărea oricând, undeva, pe străzile întunecate ale Capitalei.