Vila, situată pe bulevardul Mărăști, la doar câteva minute de Arcul de Triumf și Parcul Herăstrău, are o suprafață de 215 metri pătrați și dispune de cinci camere, distribuite pe patru niveluri: demisol, parter, etaj și mansardă.
O bijuterie arhitecturală cu o istorie deosebită
Construită în 1922 și modernizată în 1932 de arhitectul Haralamb Georgescu, un nume important în arhitectura interbelică românească, vila păstrează elemente de stil eclectic care îmbină armonios detaliile istorice cu facilități contemporane. Haralamb Georgescu a fost partenerul celebrului arhitect Horia Creangă și a contribuit la dezvoltarea stilului modernist în România.
Vila a fost inițial deținută de Cezar L. Hărjescu, un fost director general în Ministerul Industriei și Comerțului, însă ulterior a fost cumpărată de familia Peretz. Erastia Peretz, cunoscută ca Tia, a locuit aici și a devenit faimoasă nu doar pentru titlul său de Miss România în 1931, ci și pentru activitatea sa literară, artistică și culturală. Născută în 1914, Erastia a fost scriitoare, actriță și pianistă. Într-un articol din revista Realitatea Ilustrată din iunie 1931, tânăra era descrisă drept „blondă, cu ochii verzi şi talia înaltă”, remarcându-se prin farmecul și simplitatea sa.
Erastia a debutat în literatură la doar 19 ani, publicând volumul de proză scurtă Îmi placi!... și continuând cu alte opere notabile precum Ceai dansant. Poliglotă, vorbea fluent franceza, engleza și germana, iar una dintre cărțile sale a fost chiar publicată la o prestigioasă editură din Paris. Ca actriță, Erastia a format un cuplu memorabil cu soțul ei, actorul Septimiu Sever, cu care a emigrat ulterior în Franța, iar mai târziu în Canada.
Casa Erastiei Peretz, alias Tia / Sursa foto - Storia
Detalii arhitecturale și amenajări interioare
Vila din centrul Capitalei este o capodoperă arhitecturală de stil eclectic. Fațada este dominată de un turn impunător și de vitraliile care împodobesc ferestrele de la parter. Detaliile de feronerie florală se regăsesc atât la exterior, pe gard, cât și la interior, conferind casei un aer romantic și elegant. În interior, s-au păstrat elementele originale, precum vitraliile, scara monumentală cu lei, feroneria, sobele din teracotă decorate cu motive vegetale și antropomorfe, dar și corpurile de iluminat.
Imagini din vila de lux a Erastiei Peretz / Sursa foto - Storia
La parter, livingul înalt de până la 6 metri oferă un spațiu generos și spectaculos, deschis spre etajul superior. Bucătăria închisă, zona de dining, baia și accesul spre terasa exterioară completează acest nivel. Etajul și mansarda găzduiesc biroul, dormitoarele, băile și dressing-ul.
Cum arată vila interbelică a Erastiei Peretz / Sursa foto - Storia
Suprafața totală construită a vilei este de 215 metri pătrați, iar terenul aferent, de 250 metri pătrați, include și o zonă discretă pentru luat masa în aer liber. Vila, care combină farmecul epocii interbelice cu confortul modern, reprezintă nu doar o locuință de lux, ci și un simbol al istoriei și culturii românești.