ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Ce ştiu oamenii despre această sărbătoare, dar și despre cea din ziua de 10 mai, aflaţi din materialul următor.
Românii s-au lăudat că ştiu ce sărbătorim pe 1 decembrie. Fiecare, însă, cu varianta lui. Cât despre cea de a doua sărbătoare naţională a României, nimeni nu pare să ştie prea multe.
"Pe 1 decembrie ce sa se intample? E ziua Nationala. La Alba Iulia. Zi Nationala, Unirea Principatelor cu Ardealul e una singura". "Si 10 Mai?" "A da. Nu stiu daca zece mai. Ce era candva a regelui, dupa, in comunism a devenit Ziua Muncii, asa ceva".
"Unirea Principatelor Romane. Moldovei cu Tarile Romane". "Unde s-a intamplat?" "La Alba Iulia, cred" "Cate zile nationale avem?" "Chiar nu stiu. Asta e ca ordin numeric sau..? Pai 1 decembrie, sarbatorile religioase". "10 Mai vă spune ceva?" "Ziua regalitatii, asta e altceva. Da".
"Ziua Nationala a Romaniei. Cand s-a unit Muntenia cu Transilvania. "Da puiu, Ziua Nationala. Da mai avem. Sarbatorile ntulacum. Lasa tu Sfântul Andrei..A ziua Regalitatii. E asta cum nu prea am fost regalista, oricum imi sunt foarte dragi".
Semnificaţia de 1 decembrie o ştia şi acest tânăr, 10 Mai, însă, este o necunoscută şi pentru el.
"Unirea Romaniei cu Transilvania. Că deja se numea Romania la 1918. Nu mai stiu sub ce conducere". "Cate zile nationale are România?" "1 decembrie. Una singura. Stii tu mai multe?" "10 Mai nu iți spune nimic?". "Nu, chiar nu".
Au fost şi alţii care au picat testul la capitolul ,,Unirea sub conducerea lui..".
"Sarbatorim Ziua Națională a Romaniei. In 1918 s-a intamplat Unirea. Romania si-a capatat definitiv independenta si a intrat in granitele normale". "Au mai fost si altele". "Unirea de la 1859 a lui Cuza. Asta e unirea infaptuita in 1918 de la Alba Iulia de catre Mihai Viteazul, Unirea Principatelor Romane".
Ziua Națională a României este marcată și anul acesta de Google printr-un Doodle special. Imaginea de anul acesta face trimitere la Coloana Infinitului, sculptura legendară a lui Brâncuși.
Ziua Națională a României este sărbătorită și în 2015 de Google printr-o grafică specială. Motorul de căutare a celebrat în fiecare an Ziua Națională a țării noastre prin desene inedite cu trimitere la detalii din patrimoniul național.
Ziua Națională a României este simbolizată în 2015 prin Coloana Infinitului, opera lui Brâncuși:
Una dintre cele mai interesante imagini a fost prezentată în urma unui concurs de 1 Decembrie 2012:
Ziua Națională a României 2014:
Ziua Națională a României 2011:
Ziua Națională a României 2010:
Ziua Națională a României 2009:
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Premierul Dacian Cioloș a postat, luni seară, pe contul său de Facebook, un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României, celebrată pe 1 decembrie. "Vrem să ne mândrim şi cu prezentul, nu doar cu istoria României", a transmis Dacian Cioloş. Totodată, șeful Executivului le-a promis românilor că se va strădui ca, în mandatul său, ca România să ia drumul decenţei, al speranţei şi al meritelor recunoscute.
"Acum, după 97 de ani, a fi împreuă rămâne un țel pentru românii din întreaga lume: pentru cei de acasă, pentru cei din imediata apropiere a țării sau pentru toți cei risipiți în lumea largă. 1 decembrie este ziua în care ne simțim cu toții că suntem români și că, a fi împreună, indiferent unde suntem poate fi acel sentiment care să ne facă să vrem mai mult de la locul pe care îl numim acasă. Și aici, acasă, vrem o țară cu care să ne mândrim nu doar pentru istoria ei, ci și pentru prezentul ei, o țară unde decența și speranța sunt împreună, respectul fiecăruia, meritele îi sunt recunoscute, unde guvernarea se dedică țării, iar rezultatele se văd. Aceasta este țara în care eu vreau să fiu prim-ministru, și atâta timp cât voi ocupa această poziție, mă voi strădui să stabilesc această direcție în care să ne îndreptăm. La mulți ani România, la mulți ani români, oriunde vă aflați!", a transmis Dacian Cioloș.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. ''Cu ocazia Zilei Naționale a României, le doresc prietenilor noștri români, care ne-au arătat solidaritate în cele mai dificile momente, prosperitate, unitate și, așa cum sugerează și imnul 'Deșteaptă-te, române!', puterea de a construi un viitor și un destin așa cum și-l doresc. La mulți ani, România! Trăiască România! Trăiască Franța! Trăiască prietenia româno-franceză!'' a scris marți, ambasadorul François Saint-Paul, pe pagina sa de Facebook.
Locul în care acum 97 de ani se realiza Marea Unire este uitat anul acesta de politicieni. Anul trecut, Klaus Iohannis, abia ales în funcţia de președinte, a mers la Alba Iulia. Acum, însă, șeful statului, premierul şi sefii camerelor vor fi prezenţi de 1 Decembrie la parada militară organizată la Bucureşti.
La Alba Iulia vor fi prezenţi doar vicepremierul Vasile Dâncu şi ministrul Comunicaţiilor, Marius-Raul Bostan.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI Pentru prima dată de 1 decembrie, preşedintele ţării nu mai ţine nicio recepţie, în semn de respect pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. Şi tot pentru prima dată, al doilea om în stat va face pe 2 decembrie o şedinţă solemnă la Senat.
Politicienii aleg anul acesta Bucureştiul, pentru sărbătorirea Zilei Naţionale. Klaus Iohannis va transmite de la Cotroceni un mesaj de 1 decembrie, iar de la ora 11 va merge în Piaţa Constituţiei. Apoi va avea o viceoconferinţă cu militarii din teatrele de operaţii şi va decora mai mulţi ofiţeri.
La parada militară şi-au anunţat prezenţa şi premierul Dacian Cioloş, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Înainte de ceremonie, social democraţii vor merge în parcul Carol, la Monumentul Ostaşului Necunoscut. Apoi, şeful PSD, Liviu Dragnea, va participa şi la paradă, unde vor fi prezenţi, şi şefii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Cei doi au vrut să meargă la Alba Iulia, dar au rămas totuşi în Bucureşti, pentru că miercuri urma să aibă loc votul cu privire la reţinerea şi arestarea lui Dan Şova şi înainte de plen vor avea o şedinţă cu parlamentarii.
ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI Dacă anul trecut la Alba Iulia a mers preşedintele ales, anul acesta, Cotroceniul trimite un consilier - pe Sergiu Nistor, iar de la Guvern vor fi prezenţi în cetatea Marii Uniri vicepremierul Vasile Dâncu şi ministrul comunicaţiilor, Marius Bostan.
Pe de altă parte, pentru prima dată de 1 decembrie, preşedintele ţării nu mai ţine nicio recepţie, în semn de respect pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. Totodată, președintele Senatului va face pe 2 decembrie, pentru prima dată, o şedinţă solemnă la Senat. Social-democraţii spun că, după plen, Călin Popescu Tăriceanu ar vrea să ciocnească şi o cupă de şampanie, alături de invitaţii săi. Şeful Senatului i-a chemat la şedinţa solemnă pe toţi membrii guvernului, foştii preşedinţi, ambasadorii şi Klaus Iohannis. Preşedintele ţării a refuzat, însă, invitaţia.