Există studii științifice care demonstrează o determinare genetică, prin urmare comportamentul femeii însărcinate este esențial. Cum puțin femei cunosc faptul că își programează copiii la o sănătate complicată, să vedem ce se poate corecta pe parcurs.
Zaharurile, cum sunt denumiți carbohidrații în mod popular, stimulează serotonina, hormonul fericirii. De asemenea, datorită gustului dulce crește producția de endorfine, care induc plăcere și liniște. Dulcele nu trebuie eliminat din dietă, dar necesarul zilnic este bine determinat: 9 lingurițe de zahăr pentru un bărbat și 6 lingurițe pentru o femeie. Cel mai amplu studiu făcut în plan mondial arată că un adult ingerează zilnic echivalentul a 22 de lingurițe de zahăr.
Probabilitatea de a avea dinții stricați sau de a ne îngrășa este deci foarte mare, iar specialiștii trag un semnal puternic de alarmă: zahărul este o toxină care stă la baza multor afecțiuni, de la cele cardiace la cancer. Nutriționiștii atrag atenția că zahărul nociv este atât cel alb sau brun obținut din trestie de zahăr sau sfeclă, cât și fructoza, care provine din porumb.
Cum ne potolim însă nevoia pentru acest drog? Cel mai simplu este de a înlocui ciocolata pe care o mâncăm pe nerăsuflate cu o bomboană. Așa, păcălim un pic creierul. Mai eicientă este însă metoda de a înlocui jumătatea din porția de dulce cu un fruct, pentru început, și în etapa următoare de a alege doar fructele. O variantă este de a mesteca gumă.
Nici acest produs nu este sănătos, dar este mai puțin nociv decât o prăjitură. Pe urmă, să alegem dulcurile de calitate, din ingrediente cu mai puține calorii. Sunt un pic mai scumpe, dar facem o investiție în sănătate. Alt truc este de a ne stăpâni pofta de dulce cu un sfert de oră de mișcare în aer curat. Astfel oxigenăm creierul și îi inducem senzația plăcerii, deoarece sportul stimulează eliberarea de endorfine. Mesele regulate ne ajută, de asemenea, să reducem dulciurile.
Și nu în ultimul rând, să ne străduim să avem o atitudine pozitivă sau să apelăm la un psiholog. Nevoia de dulce este în relație directă cu deprimarea, stresul și furia.
Mâncarea nu ne rezolvă problemele, le amgesc doar. Iar pe termen lung, kilogramele în plus sunt o sursă de depresie mult mai greu de gestionat.