Până la sfârșitul anului 2016 ar putea avea loc prima fază a unui test clinic pentru determinarea caracterului nevătămător al vaccinului, a precizat el.
Șeful NIAID a arătat că cercetătorii lucrează deja la realizarea unor vaccinuri împotriva virușilor Dengue și Nilului occidental, care aparțin aceleiași familii ca și Zika, Flavivirus, și că cercetările lor sunt avansate, scrie Agerpres.
NIAID a adoptat două căi pentru a pune la punct un vaccin anti-Zika, conform dr Fauci. Prima se bazează pe ADN, strategie similară celei folosite împotriva virusului Nilului occidental, în cazul căruia prima fază a testului clinic a arătat că vaccinul este sigur și eficient. A doua cale constă în utilizarea unui virus slăbit pentru a provoca o reacție imunitară, lucru care a funcționat în cazul virusului Dengue.
În afară de cercetările pentru realizarea unui vaccin, cercetătorii americani își vor concentra eforturile și în alte sectoare, cum ar fi dezvoltarea unor mijloace de diagnosticare și a unui model animal, pentru a înțelege efectele virusului Zika asupra organismului, mai ales la femeile însărcinate.
Testele de depistare ale virusului Zika ar urma să arate rapid nu numai dacă o infecție este în desfășurare, ci și dacă a existat una în trecut, "lucru esențial pentru a liniști femeile care așteaptă copii și care locuiesc în țările unde acest virus este endemic sau care au călătorit în regiunile respective", afirmă dr Fauci.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi o reuniune de urgență, la 1 februarie, asupra virusului Zika, ce se răspândește "în mod exploziv" pe continentul american. Experții se așteaptă la 3-4 milioane de cazuri în acest an. În Statele Unite nu s-a înregistrat încă niciun caz de contaminare directă.
Benignă în aparență, infecția cu acest virus transmis de țânțari este suspectată că provoacă grave malformații congenitale ale creierului fetusului la femeile însărcinate contaminate, arată AFP.
Lista tărilor afectate:
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români asupra riscului de infecție cu virusul Zika (ZIKV) în unele zone ale lumii, ca urmare a anunţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind epidemia cu transmitere locală a acestui virus în mai multe ţări: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.
Pentru cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika, se recomandă măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor (atât în incinte, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi - când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector): purtarea de pantaloni lungi și bluze/cămăși cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei. Cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă / ţară afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone / ţări.
Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoțite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.