”M-a lovit vestea morții lui pentru că nu mă așteptam. Știam că e bolnav, dar până aici. Vestea a lovit foarte tare, ca și cum am pierdut un membru al familiei”, a declarat Mircea Diaconu.
”Neașteptat! Pentru că acest om a fost un mare intelectual. Un tip cu o putere de creație deosebită”, a spus Cristina Deleanu.
Ion Caramitru a urcat pe scena eternității. Internat de mai bine de o lună la Spitalul Elias din Capitală, actorul s-a stins la 79 de ani, răpus de o boală gravă. Cutremurați de vestea dispariției sale, colegii au mers la Teatrul Național București să-i aducă un ultim omagiu.
”A fost un personaj, un manager extraordinar! Știți cum se spune moartea prietenului tau înseamnă începutul morții tale. În ultima vreme moartea bântuie prin bucurești și nu numai.. este o pierdere extraordinară”, a precizat artistul Grigore Leșe.
Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni. A fost regizor, actor de teatru și de film. Actorul Ion Caramitru a avut un rol important în timpul Revoluției din decembrie 1989. El a fost cel care a vorbit pentru prima dată în direct după fuga lui Nicolae Ceaușescu.
După Revoluție, a intrat în politică, în Partidul Țărănesc și a fost ministru al Culturii în guvernele Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu. În cariera sa de actor, el a interpretat peste 60 de roluri în piese de teatru și a avut roluri principale în 40 de filme. Cântăreața Loredana Groza şi-a luat rămas-bun de la Ion Caramitru, amintind de celebrul duet cu actorul pentru melodia de mare succes „Bună seara, iubito!”, lansată în 1988.
Caramitru a primit de-a lungul carierei sale, numeroase premii și distincții. Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a doua a Marii Britanii și Irlandei de Nord) și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler în 2017.