Actul prevede opt categorii de vaccinuri ce vor trebui bifate pentru înscrierea la școală sau grădiniță, printre care cel împotriva rujeolei sau hepatitei B. Proiectul prevede însă și alte categorii de vaccinuri obligatorii, nu doar pentru cei mici.
Opt categorii de vaccinuri vor trebui făcute de copiii ce urmează a fi înscriși într-o unitate de învățământ, potrivit Proiectului de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România. Ca să se aplice din 2018, așa cum e prevăzut, actul trebuie să fie votat de Executiv, de Parlament, trebuie să fie promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.
"Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B", conform proiectului pus în dezbatere de Executiv într-o formă mult diferită față de cea propusă inițial, în aprilie.
Așadar, vorbim de vaccinuri pe care copiii ar trebui să le facă și în prezent, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1147/2011 privind aprobarea modelului Carnetului de vaccinări.
Școlile de stat, dar și grădinițele vor fi obligate să ceară situația vaccinărilor obligatorii pentru toți copiii care se înscriu în colectivitate. Dacă cei mici sunt nevaccinați, părinții vor trebui să aducă documente care să ateste fie că există o contraindicație la vaccinare, fie că au acceptat un plan de recuperare a vaccinurilor neefectuate.
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.