Deseori, persoanele care se confruntă cu leziuni incipiente au un comportament care poate grăbi evoluția unui cancer. Expunerea la soare, ședințele la solar și traumatizarea leziunilor sunt greșeli frecvente, alături de amânarea vizitei la medicul dermatolog, singurul care poate pune diagnosticul corect.
Cele mai clare semne de cancer de piele:
“Melanomul malign arată ca o pată negricioasă sau neomogen cafenie, indiferent dacă este pe spate, în scalp, pe mucoasa buzelor sau în spatiul interdigital.
Un melanom subunghial apare, de obicei, ca o bandă pigmentată ce afectează o parte de unghie și se revarsă spre zona de piele periunghială.
Carcinomul spinocelular subunghial poate mima o ciupercă și necesită diagnosticul unui ochi experimentat.
Alteori, tumorile acestea sunt niște excrescențe relativ recente, care cresc nedureros și au tendința la ulcerare”, mai spune medicu dermatolog Mihaela Leventer, citată de doctorulcasei.ro
Medicii din echipa specialistului citat atrag atenția asupra altei situații, frecvent întâlnită în rândul pacienților români: automedicația.
“Pacienții aplică pe piele diverse creme medicale sau nemedicale convinși fiind că nu are ce să le faca mai rău. Cel mai ușor aplicate sunt produsele cortizonice care pentru început reduc inflamația și dau o falsă ameliorare, apoi contribuie la subțierea stratului superficial și la ulcerare.
Dintre remediile paramedicale se bucură de un larg interes crema cu gălbenele sau propolis, responsabile de eczematizarea leziunilor de piele. Chiar și utilizarea cremelor citostatice pe forme de cancer cutanat care nu beneficiază de acest tip de tratament poate complica evoluția, întârziind acceptarea tratamentului curativ care este cel chirurgical”, avertizează specialiștii.