Noul tratament, prezentat pe larg miercuri în revista americană Science, a permis protejarea unui grup de maimuțe împotriva virusului imunodeficienței simiene (VIS) și contra unor tulpini ale virusului imunodeficienței umane (HIV).
Acest antiretroviral „cu trei capete” a oferit o protecție mai bună decât toți ceilalți anticorpi testați până în prezent, neutralizând 99% din peste 200 de tulpini diferite de HIV-1, au precizat creatorii medicamentului. Noul agent a fost testat, de asemenea, pe celule umane în laborator.
Acești anticorpi au fost produși grație ingineriei genetice, pentru a detecta și a neutraliza simultan mai multe ținte infecțioase.
"Spre deosebire de anticorpii naturali, acest triplu antiviral lovește ținte infecțioase multiple, fiind conceput într-o singură moleculă", a explicat Gary Nabel, director de cercetări științifice și director general adjunct al grupului Sanofi și coordonatorul principal al studiului.
"Această abordare are potențialul de a ameliora protecția contra HIV și constituie, de asemenea, o bază pentru noi tratamente împotriva cancerului și maladiilor autoimune și infecțioase", a adăugat el.
"Combinația de terapii și-a arătat deja eficiența împotriva HIV și a cancerului", a mai spus același expert în virusologie.
În cadrul studiului, cercetătorii au tratat trei grupuri de câte opt maimuțe. Primele două au primit anticorpii VRC01 respectiv PGDM1400, iar al treilea grup a fost tratat cu noul antiretroviral triplu.
După cinci zile, cele 24 de maimuțe au fost expuse la două tulpini ale virusului autoimunodeficienței simiene și la o combinație de tulpini de HIV.
Majoritatea animalelor din primele două grupuri — cinci respectiv șase — au fost infectate. În schimb, niciun animal din cel de-al treilea grup, tratat cu tripla moleculă de anticorpi, nu a fost infectat.
Marea diversitate genetică a HIV constituie principala dificultate pentru a produce anticorpi capabili să combată eficient pandemia actuală, au explicat autorii studiului.
Sanofi produce în prezent acest triplu antiretroviral pentru a efectua un studiu clinic de fază 1, care ar trebui să debuteze în 2018 la National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), o filială a NIH.
Testele vor fi efectuate pe voluntari cu o stare bună de sănătate și pe persoane infectate cu HIV. Ele vor permite stabilirea inocuității și eficienței deținute de noua moleculă.