Transpirația este o activitate involuntară care controlează temperatura corpului. Organismul transpiră pentru a-și reduce temperatură și excretă substanțele toxice, a explicat Korst într-un comunicat al sistemului de sănătate Valley. Totuși, persoanele cu hipertiroidism transpiră mai mult decât este nevoie pentru reglarea temperaturii corpului. Doar ideea de a da mâna cu cineva poate să provoace transpirație la nivelul palmelor, la subraț sau chiar la nivelul picioarelor. În anumite cazuri, hiperhidroză apare la nivelul întregului corp, a mai adăugat Korst.
Transpirația excesivă poate produce anxietate și disconfort, în special într-un cadru de socializare. Transpirația poate apărea în orice moment, chiar și atunci când organismul nu are nevoie să-și reducă temperatură. Anumite alimente, nicotină și cafeină pot înrăutăți această afecțiune.
Deseori, hiperhidroză se instalează în copilărie, iar factorul genetic ar putea avea un rol în dezvoltarea acesteia. Există trei tipuri principale, fiecare având propriul tratament:
Hiperhidroză focală primară: Persoanele care suferă de această afecțiune se pot trata medicamentos sau chirurgical. Transpirația poate apărea la nivelul anumitor părți ale corpului, precum picioarele, mâinile, față sau la subraț. În cazurile grave, transpirația curge pe piele sub formă de picături, ceea ce provoacă anxietate și depresie sau iritații și infecții.
Hiperhidroză idiopatică generalizată: Această formă implică transpirație excesiva pe o mare parte a corpului.
Hiperhidroză secundară generalizată: Afecțiuni medicale, precum menopauză, tulburările tiroidiene saudiabetul, pot cauza această formă de hipertiroidism. Poate fi provocată și de medicamente, sport sau căldură. Dermatologul poate stabili cauza și recomanda un tratament.
Sursă: doc.ro