Intrigat de faptul ca, dintre bolnavii de cancer carora li se aplicasera aceleasi terapii, unii mureau, iar altii nu, a studiat fenomenul, observand ca supravietuitorii stiusera sa lupte cu boala, adoptand o atitudine optimista si militanta.
"Pentru ca bolnavii care se vindecasera s-au gandit tot timpul ca vor invinge, convingandu-se permanent ca vor redeveni sanatosi, am inceput sa-mi invat pacientii sa devina cu totii niste luptatori."
Dr. Simonton a descoperit, de asemenea, ca medicul care crede in vindecarea pacientului sau si este in stare sa-i insufle incredere obtine rezultate la care ceilalti confrati nu pot visa. Impreuna cu sotia sa, Stephanie, intre anii 1970 si 1980, celebrul cancerolog a elaborat si a practicat cu rezultate notabile o terapie complexa, bazata pe tehnici de relaxare, asociate cu o vizualizare activa si pozitiva, menita sa vindece boala si-apoi sa schimbe mentalitatea fata de ea (spaima, teama de moarte, depresie in fata destinului nedrept etc.). Principiul de baza al programului este ca fiecare om joaca un rol important in ce priveste sanatatea lui si ca forta psihica pozitiva poate sa vindece cancerul.
Programul de vizualizare pozitiva
1 Relaxati-va. Intr-un loc linistit, imbracati comod, intinsi pe pat sau pe podea, incercati sa simtiti cum toata greutatea corpului se scurge in pamant. Picioarele, mainile, trunchiul, corpul. Controlati permanent cu mintea sentimentul de usurare care se instaleaza. Dupa 5-10 minute veti simti ca plutiti.
2 Cand starea de relaxare s-a instalat, in aceeasi pozitie, concentrati-va asupra unei imprejurari din trecut care v-a produs bucurie (succes profesional, implinire erotica, nasterea unui copil etc.) si pe care incercati sa o retraiti mental. Daca va este greu sa va imaginati situatii, ganditi-va la un loc din natura care va place in mod special: malul marii, un sat, un parc etc. Localizati-l cat mai bine in minte, incercand sa participati sufleteste la redescoperirea amanuntelor: fosnetul marii, culoarea cerului, o casa, un plai etc. Exercitiul are rolul sa va activeze imaginatia.
3 Creati in minte doua simboluri diferite, unul pentru boala, altul pentru vindecare (tratament), tinand seama ca imaginea vindecarii sa fie mai puternica decat imaginea bolii. De ex.: boala este o gramajoara de nisip pe care un val de apa (vindecarea) o matura din drum. In cazul bolilor grave trebuie inventat un scenariu mai dur. De ex.: boala este o gramajoara de celule cancerigene fixate pe organul bolnav (plamani, stomac etc.), pe care o armata extrem de puternica (celulele noastre de aparare) le incercuieste si le distruge, eliminandu-le apoi din organism. Locul bolii ramane curat si se vindeca, trupul redobandindu-si pe deplin sanatatea. Daca tratamentul pe care il urmati este chimic sau pe baza de plante, imaginati-va cum substanta chimica sau principiile active ale plantelor se imprastie printre celulele canceroase, otravindu-le. Celulele canceroase, slabe si lipsite de ajutor, sunt distruse, in timp ce organismul isi regaseste sanatatea.
Important
Nu alegeti niciodata simboluri puternice pentru boala: de pilda, cancerul reprezentat printr-un munte inalt, prin animale de prada (tigru, leu, sarpe, scorpion, paianjen) sau prin culori violente: rosu, portocaliu. Colorati boala in nuante sterse, de bej, maroniu. Ordinul care trebuie dat creierului si subconstientului (spune dr. Simonton) nu este: "Am un cancer mare si puternic ca un munte si un sistem de aparare mic ca un soricel, care incearca, incet si greu, sa roada piatra". Ordinul corect este: "Vreau ca acest cancer sa devina cat se poate de mic ca sa fie eliminat".
Alegeti simboluri foarte puternice pentru vindecare (tratament). Celulele de aparare sunt de ordinul miilor, bine inarmate, colorate in rosu, verde, auriu si argintiu, dotate cu tactici de lupta infailibile.
Reprezentarea grafica a bolii, pe hartie sau pe calculator (desenul organului bolnav, al locului atins si al armatei care lupta sa il elibereze, le este de mare folos bolnavilor cu putere imaginativa mai slaba).
De retinut
Vizualizarea boala/vindecare nu trebuie facuta decat o singura data in cursul exercitiului, chiar daca el a durat doar cateva secunde. In universul subconstientului, cand dam un ordin vizualizat, trebuie sa asteptam ca actiunea sa se realizeze. E ca si cand dupa ce rugam o persoana sa ne aduca un pahar cu apa si ea ni-l aduce, ii cerem sa-l mai aduca o data.
Vizualizarea (minus relaxarea de la inceput) nu trebuie sa dureze mai mult de 5 minute.
Programul trebuie practicat de trei ori pe zi sau si mai des, in functie de gravitatea bolii.
Daca vi se intampla sa nu puteti vizualiza cancerul ca fiind mic si usor de invins, ci, impotriva vointei dvs., imaginea lui se transforma intr-un scenariu catastrofal, nu fortati vizualizarea. Solutia este sa incercati sa descoperiti cauzele blocajului - o spaima veche, frica de moarte, lipsa increderii in fortele proprii, un conflict care a generat boala si nu a fost rezolvat. Odata identificate, blocajele se vor elimina cu ajutorul catorva tehnici menite sa schimbe mentalitatea de om infrant.
In finalul vizualizarii, concentrati-va asupra corpului sanatos, fara boala
Dincolo de orice demersuri, este crucial sa se vizualizeze un rezultat final pozitiv. Trebuie sa va vedeti sanatosi, fericiti, energizati si fara cancer. Incercati sa va vedeti facand toate lucrurile pe care le-ati face in mod normal daca nu ati fi bolnavi si incercati sa va vizualizati implicati in activitati fericite. Aceasta imagine pozitiva a finalului plin de succes va forteaza sa va focalizati asupra procesului de vindecare si reafirma increderea ca trupul dvs. va invinge boala.