Indiferent dacă este o casă pe parter, un bloc de 9 etaje, un spital sau o fabrică, planul de construcție trebuie să țină cont de terenul pe care va fi ridicată clădirea. Astfel, este nevoie de o analiză minuțioasă, care combină atât colectarea datelor de pe teren, cât și analizarea lor într-un laborator specializat.
Prin urmare, dacă vrei să construiești o casă sau un alt tip de clădire, vei avea nevoie, obligatoriu, de un studiu geotehnic, care poate fi realizat de firme specializate. Iată ce trebuie să știi despre acest document, fără de care nicio clădire nu poate fi ridicată în România.
Clădiri pentru care trebuie realizat studiul
Mai înainte de orice, trebuie să știi că această analiză tehnică se poate face pentru toate categoriile de clădiri, detaliu care ar trebui să te ajute atunci când cauți o firmă potrivită pentru proiectul tău. Astfel, studiul se poate realiza pentru:
- construcții civile: case, blocuri, clădiri de birouri
- construcții industriale: hale, fabrici, depozite
- construcții energetice: centrale eoliene, panouri solare
- construcții miniere, de telecomunicații, edilitare
- construcții din categoria infrastructurii
- construcții de porturi, șantiere navale
- construcții și amenajări hidrotehnice.
Ce informații trebuie să oferi
Inginerul care va realiza studiul geotehnic de care ai nevoie va începe documentarea cu câteva informații legate strict de proiectul tău. Pentru a ști de câte foraje va fi nevoie, va trebui să îi spui lungimea și lățimea construcției proiectate. Adâncimea forajelor va fi dictată mai ales de regimul de înălțime, dar și de tipologia subsolului. Destinația construcției va arăta dacă vor fi necesare măsuri speciale de executare a studiilor geotehnice.
Suprafața terenului, dar și apropierea de râuri, clădiri industriale sau de interes public sunt informații de care vei avea nevoie. Dacă terenul este înclinat, dar și precizarea poziției construcției față de pantă sunt elemente importante pentru elaborarea studiului. În final, trebuie să știi și dacă vor exista pereți comuni cu alte construcții.
Care sunt documentele necesare
Orice firmă specializată îți va cere, de asemenea, o serie de documente: actul de proprietate al terenului, schița cadastrală, schița de încadrare în zonă cu curbe de nivel sau cote topografice, certificatul de urbanism, dar și relevee ale construcției existente, în cazul în care lucrarea este una de extindere.
Care sunt principalele etape
Odată ce toate aceste informații au fost oferite, inginerul va stabili numărul de foraje geotehnice, adâncimea lor, echipamentele folosite și durata execuției. Abia după ce ai acceptat oferta și ai semnat contractul începe realizarea studiului propriu-zis.
Executarea forajelor se face cu utilaje specializate, iar analizarea probelor are loc numai în laboratoare atestate pentru identificarea parametrilor geomecanici. Toată informația este apoi studiată și analizată de geologi cu experiență.
Când studiul geotehnic îți schimbă planurile
Firește că o astfel de analiză poate schimba complet datele problemei, dacă studiul geotehnic demonstrează că sub viitoarea clădire sunt probleme care nu pot fi neglijate.
Iată câteva situații neplăcute, care te vor obligat să-ți schimbi planurile:
- soluri nisipoase sau afânate
- soluri nisipoase saturate, care s-ar putea lichefia în caz de cutremur
- soluri fine cu consistență scăzută
- soluri argiloase
- soluri cu conținut ridicat de materii organice
- terenuri cu pantă peste 6%
- umpluturi din pământ executate necontrolat – de exemplu descoperirea unor straturi de resturi menajere.
În concluzie, studiul geotehnic este obligatoriu înainte de realizarea unei construcții și trebuie să fie făcut de persoane specializate, cu experiență.