Este vorba de cel mai mare studiu realizat vreodată pentru a analiza efectele pe termen lung ale maladiei COVID-19, au anunţat reprezentanţii organizaţiei independente care a colectat informaţiile furnizate de companii de asigurări medicale, citat de AFP.
"Deşi mulţi pacienţi se vindecă de COVID-19 în câteva săptămâni, unii dintre ei prezintă simptome persistente sau simptome noi la mai bine de patru săptămâni după ce au fost diagnosticaţi", au dezvăluit autorii studiului.
Principalele două probleme de care s-au plâns pacienții au fost nevralgiile și durerile musculare, la 5% dintre persoanele analizate, şi dificultăţile respiratorii, pentru 3,5% dintre cazuri.
Acestea au fost urmate de hiperlipidemie (concentraţia lipidelor din sânge) sau hipertensiune, indispoziţie sau stare de mare oboseală, anxietate şi probleme intestinale.
Studiul mai arată că e posibil să existe o corelație între gravitatea formei de COVID-19 și problemele de sănătate raportate ulterior. Astfel, aproape jumătate dintre persoanele spitalizate în urma contaminării cu noului coronavirus au avut cel puțin o problemă nouă de sănătate, în timp ce doar 19% dintre asimptomatici s-au plâns de astfel de probleme.
Una dintre limitările acestui studiu constă în faptul că un grup-test de persoane fără COVID-19 nu a fost analizat şi folosit ca termen de comparaţie, arata studiul, potrivit Agerpres.
Simptomele persistente de COVID-19, cazuri denumite "Covid lung", au început să fie tot mai mult studiate de oamenii de ştiinţă, însă cauzele "sunt în continuare necunoscute".