Acuzată că a contribuit la erodarea democrației, prin permiterea știrilor false, a discursului extremist și xenofob, în SUA și în alte colțuri ale lumii, dar și prin scurgerea datelor utilizatorilor către firme angajate de politicieni, gigantul Facebook a ales să contraatace printr-o strategie șocantă, dezvăluie The Times.
Potrivit unei anchete, Facebook a angajat firma de PR Definers Public Affairs, o companie fondată de personaje apropiate de Partidul Republican, care a adoptat o tactică în linie cu cea folosită de campania lui Donald Trump.
Una dintre strategii a fost aceea de a conecta criticii Facebook, diverse ONG-uri și grupuri de presiune, cu George Soros.
Omul de afaceri și filantropul George Soros a fost deseori ținta unor teorii ale conspirației, care îl acuză de orice, de la încurajarea migrației până la o presupusă dorință de dărâma guverne din diverse țări, inclusiv România, unde Liviu Dragnea l-a nominalizat în mai multe rânduri.
Rashad Robinson, director al ONG-ului Color of Change, unul din cele vizate de Facebook, s-a arătat revoltat de campania cu accente antisemite, care sugerează că evreii conduc lumea.
”Este foarte neliniștitor că Facebook a angajat o firmă de dreapta, care să susțină aceste lucruri”, a spus Robinson pentru The Guardian.
O altă tactică a firmei angajate de Facebook a fost aceea de a scrie articole critice despre alți giganți din industrie, precum Google sau Apple, pe care să le disemineze prin site-uri conservatoare precum Breitbart.
Facebook nu a oferit o reacție la dezvăluirile făcute de The Times.
Soros a fost destul de critic la adresa giganților Facebook și Google. ”Monopolurile Internetului nu au nici dorința, nici înclinarea de a proteja societatea de consecințele acțiunilor lor”, a spus omul de afaceri într-un discurs la Forumul de Afaceri de la Davos.