"Televiziunea publică este în pericol. Nefiind în acest an pe agenda celor care decid, a politicienilor importanţi care sunt confiscaţi de două campanii electorale, situaţia televiziunii s-ar putea să nu fie rezolvată, ba dimpotrivă să se agraveze", spune Stelian Tănase.
Acesta precizează că nu a mai vorbit de mult timp nici cu Crin Antonescu, nici cu Victor Ponta: "Cred că trebuie nişte consultări. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de linişte, ca să avem măcar 10% şanse să salvăm televiziunea. Dacă nu, va intra în incapacitate de plată chiar în cursul acestui an. Dar, dacă nu mi se dă acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reformă mult mai adâncă şi va fi o situaţie alarmantă pentru televiziune şi eu nu vreau să se intervină numai în condiţii de forţă majoră. Nu vreau ca TVR să ia foc şi să chemăm pompierii".
Deşi spune că are nevoie de sprijinul politicienilor importanţi, Stelian Tănase precizează că niciunul din liderii politici nu va dicta în TVR. "Televiziunea publică - şi această afirmaţie ar putea să mă coste capul - nu va face ghetele niciunui politician. Eu nu sunt văcsuitor de ghete şi TVR nu este o instituţie de propagandă bună de folosit în campaniile electorale. Va fi independentă", spune Tănase.
De asemenea, Stelian Tănase precizează că TVR are nevoie de un Consiliu de Administraţie alcătuit pe criterii profesionale, nu pe cumetrii, pe clanuri, pe clientelism politc.
TVR are o datorie istorică de 150 de milioane de euro şi ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse, spune Stelian Tănase.
În opinia lui Stelian Tănase cea mai mare problemă a televiziunii este credibilitatea. "Credibilitatea TVR este prăbuşită şi asta cred că vine din faptul că toate guvernele au ţinut să-şi subordoneze şi să folosească televiziunea în scop propriu, ca un instrument de propagandă şi de susţinere politică", spune Tănase. "Acum TVR nu este respectată de public, dar mai ales de politicieni. Deşi ei au băgat-o în pământ, nu o respectă", mai spune Tănase.
Pentru salvarea Televiziunii Române este necesară o "soluţie combinată", care să cuprindă mai multe scenarii, între care modificarea Legii de funcţionare a TVR este cel mai important, alături de indexarea taxei până la 8,5 lei/ lună/ gospodărie, ştergerea datoriilor TVR sau intrarea în insolvenţă. În acest ultim caz, Stelian Tănase a confirmat existenţa la Guvern a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea actualei legi de funcţionare a TVR, astfel încât televiziunea să poată intra în insolvenţă.
Între planurile lui Stelian Tănase se numără valorificarea arhivei Televiziunii Române, dezvoltarea sa în mediul online, dar şi lansarea unei reviste a TVR, pentru ca grila televiziunii publice să beneficieze de o expunere mai bună.
Deşi spune că nu a fost luată încă o decizie privind o eventuală reluare a Festivalului Cerbul de Aur, Tănase precizează că, în fiecare lună, TVR va organiza cel puţin un eveniment în ţară. În acest sens, televiziunea pregăteşte un mare eveniment - Premiile TVR -, care va avea loc cel mai probabil la sfârşitul lunii mai.
În privinţa programelor din portofoliul TVR, Stelian Tănase spune că TVR 1 va fi o televiziune de news and current affairs, TVR 2 va avea o dimensiune cultural-istorică mult mai pronunţată, iar TVR 3 va rămâne un canal făcut din staţiile locale.
De asemenea, Stelian Tănase a declarat că a reziliat protocolul pe care îl încheiase TVR, pe vremea fostului preşedinte-director general Claudiu Săftoiu, cu Ministerul Agriculturii, pentru realizarea unor emisiuni şi evenimente.
Articolul integral pe Mediafax.ro.