Avocatul Kincses Elod, angajat de cei trei urmaşi ai lui Octavian Paizs, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în urmă cu o săptămână aceştia au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Avocatul a afirmat că în timpul procesului în urma căruia Octavian Paizs a fost condamnat la patru ani de închisoare în cazul maiorului de miliţie Aurel Agache ucis de manifestanţi în decembrie 1989 la Târgu Secuiesc au fost administrate doar declaraţii date de martori în faza urmăririi penale, iar instanţa nu a reţinut că una dintre acestea - potrivit căreia Paizs ar fi fost văzut lângă o maşină a Salvării din care a fost scos Agache - a fost retractată.
Mai mult, potrivit lui Kicses, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizată iniţial de mai mulţi condamnaţi în acest caz, iar CEDO a stabilit, în 27 septembrie 2007, că nu a fost respectat dreptul la un proces echitabil.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să judece revizuirea numai în cazul lui Octavian Paizs, dispunând, în octombrie 2013, încetarea procesului, pe motiv că faptele s-au prescris, a precizat Kincses, care a apreciat că astfel a fost menţinută, de fapt, sentinţa de condamnare.
"Am atacat la CEDO hotărârea Înaltei Curţi, considerând că din nou a fost încălcată Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, prin condamnarea acestui om nevinovat. Dorim ca statul român să fie obligat la despăgubiri, pentru că s-a ajuns la această condamnare nedreaptă. În continuare se camuflează adevărul, anume că acele cercetări nu au fost perfecte, fiindcă a existat atmosfera de atunci. Plus că într-adevăr stabilirea vinovăţiei, atunci când acţionează asupra victimei zeci de oameni, este o problemă foarte dificilă. (...) În acţiunea declanşată la CEDO am solicitat obligarea statului român la plata sumei de 30.000 de euro, cu titlul de despăgubiri, pentru daunele morale cauzate", a spus Kincses.
În 22 decembrie 1989, maiorul de miliţie Aurel Agache (53 de ani) a fost ucis în faţa sediului Comitetului de Partid din Târgu Secuiesc de către un grup de persoane care ieşiseră în stradă pentru a manifesta împotriva regimului comunist şi a lui Nicolae Ceauşescu. Cercetările făcute la solicitarea familiei ofiţerului au dus la identificarea a şase dintre agresori, care, potrivit anchetatorilor, l-au bătut pe Agache. Procurorii au încetat cercetarea penală în cazul unuia dintre agresori, Şandor Istvan Kanabe, care şi-a pierdut viaţa într-un accident de circulaţie produs în 1990.